De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

VGZ: verslag cao-overleg 30 juni 2021

02 juli 2021

De cao-onderhandelingen van 30 juni 2021 waren bedoeld als laatste dag van de onderhandelingen. Helaas hebben we nog geen overeenstemming weten te bereiken.

Als eerste op de hoogte van het laatste nieuws? Schrijf je in voor het gratis lidmaatschap en ontvang onze nieuwsbrief!

Collectieve salarisverhoging

Het overleg met VGZ verloopt niet makkelijk. Partijen zaten van het begin af aan ver uit elkaar op het gebied van loonontwikkeling. De Unie wil een collectieve salarisverhoging afspreken die past bij de resultaten van VGZ. De Unie is van mening dat VGZ de afgelopen periode goede financiële resultaten heeft gerealiseerd. Deze mooie resultaten zijn voor een groot deel bereikt dankzij de inspanningen van de medewerkers. Dus vinden wij dat de medewerkers dit in hun salaris moeten terugzien. Daarnaast is de inflatie al behoorlijk hoog en deze lijkt verder op te lopen. De Unie vindt het belangrijk dat het besteedbaar inkomen van de medewerkers tenminste op peil blijft, en als het mogelijk is verbeterd.

Looptijd

VGZ wil graag een cao afspreken met een looptijd van 19 maanden, van 1 juni 2021 tot en met 31 december 2022. De Unie geeft de voorkeur aan een looptijd van 12 maanden omdat de economische ontwikkelingen in een jaar beter kunnen worden ingeschat. We moeten zorgvuldig inschatten wat een goede structurele salarisverhoging is voor deze wat langere periode. Eén die recht doet aan de inspanningen van de medewerkers over de afgelopen periode en die ook voldoende financiële zekerheid biedt. Hier hebben cao-partijen nog extra tijd voor nodig.

We zijn er op 30 juni 2021 dus nog niet uitgekomen. En ondanks de forse afstand tot elkaar zijn de cao-partijen hoopvol dat het wel lukt om een cao af te sluiten als we een extra onderhandelingsronde inplannen.

Overige onderwerpen

We hebben natuurlijk niet alleen over loon en salaris gesproken. Er is de afgelopen maanden over uiteenlopende onderwerpen gesproken. Over veel onderwerpen hebben de partijen min of meer al overeenstemming bereikt, over enkele onderwerpen hebben we nog wel een gesprek te voeren. Daar zitten onderwerpen bij die voor VGZ belangrijk zijn. Maar ook onderwerpen die door De Unie of door een van de andere vakorganisaties zijn voorgesteld. Er zijn ook onderwerpen die voor de leden van De Unie belangrijk zijn, maar die voor VGZ niet bespreekbaar zijn. Een voorbeeld hiervan is de 80-90-100 regeling die door De Unie is voorgesteld ten behoeve van oudere medewerkers. VGZ wil dit absoluut niet, dat maakt het overleg moeilijk.

Voortzetting overleg

We zijn er op 30 juni 2021 dus nog niet uitgekomen. En ondanks de forse afstand tot elkaar zijn de cao-partijen hoopvol dat het wel lukt om een cao af te sluiten als we een extra onderhandelingsronde inplannen. We hebben besloten het cao-overleg voort te zetten op vrijdag 9 juli 2021.

Als we er dan niet uitkomen moeten we het overleg voortzetten na de vakantie. De Unie zal dan ledenvergaderingen inplannen om samen met de leden een richting voor het overleg vast te stellen.

Als het op 9 juli 2021 lukt om overeenstemming te bereiken dan kunnen we een breed pakket aan arbeidsvoorwaarden presenteren.

Contact

Heb je vragen over dit bericht? Neem dan contact met de belangenbehartiger, Inge de Vries, op via e-mail: inge.de.vries@unie.nl of telefonisch: 06-5252 2091.

 

[print_link]

Gerelateerde berichten

VGZ: Een nieuwe cao

In de afgelopen periode hebben leden kunnen stemmen voor een nieuwe cao. Een overgrote meerderheid heeft ingestemd. Ook de leden…

Word gratis lid