De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

VGZ: pensioenoverleg

16 juni 2021

Jouw huidige pensioenregeling is gebaseerd op de pensioenregeling van SBZ-pensioen, het pensioenfonds van de Zorgverzekeraars. Deze pensioenregeling wordt overeengekomen in de cao voor de Zorgverzekeraars. In het verleden was VGZ een van de partijen bij deze cao. Voor De Unie is het altijd belangrijk geweest om een lange termijn voorziening zoals de pensioenregeling niet te veel te wijzigen. Het is doorgaans prettiger voor de werknemers als de pensioenregeling in continuïteit wordt opgebouwd. Bovendien was deze pensioenregeling op een goed niveau.

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Voor VGZ hebben we wel enkele jaren geleden aanvullende afspraken gemaakt voor de pensioenregeling bij VGZ, maar de basis van de afspraak is nog steeds de SBZ-pensioenregeling.

Pensioenakkoord

De overheid voert een grote wijziging van de pensioenwet en van het fiscaal toetsingskader door. De huidige regeling, een middelloonregeling waarin een toezegging wordt gedaan over het niveau van je pensioen op pensioengerechtigde leeftijd, is straks niet meer mogelijk. De overheid staat voor de toekomst alleen beschikbare premieregelingen toe. Daarin wordt afgesproken hoeveel premie er wordt ingelegd. Je kunt geen afspraken maken over het resultaat dat het fonds daarmee moet bereiken. Er is een overgangsperiode waarin alle pensioenregelingen moeten worden aangepast.

Onderhandelingen

De Unie onderhandelt met de werkgevers die de cao voor de Zorgverzekeraars afsluiten over de nieuwe pensioenregeling van SBZ. Informatie hierover kun je hier lezen. Heb je hier vragen over dan kun je contact met de belangenbehartiger, Inge de Vries, opnemen via e-mail: inge.de.vries@unie.nl of telefonisch via nummer 06-5252 2091.

Pensioenoverleg VGZ

Voor VGZ is in 2020 al een pensioenafspraak gemaakt voor de jaren 2021 en 2022, het is niet noodzakelijk om al snel nieuwe afspraken te maken. Maar we hebben afgesproken om tijdig te starten met de pensioenstudie omdat er grote wijzigingen in wet- en regelgeving zijn en we goed voorbereid willen zijn. In het overleg met VGZ maakt De Unie de afweging of we de SBZ-pensioenregeling van de Zorgverzekeraars blijven toepassen bij VGZ of dat het in het belang van de VGZ-werknemers is om een eigen pensioenregeling af te spreken. In het pensioenoverleg bij VGZ hebben we tot nu toe informatie en kennis gedeeld. Op dinsdag 31 augustus 2021 is het volgende pensioenoverleg.

Cao-overleg

De komende weken focussen partijen zich op het tot stand brengen van de VGZ-cao. We hebben overlegdata gereserveerd op 18, 25 en 30 juni 2021.

 

[print_link]

Gerelateerde berichten

VGZ: Een nieuwe cao

In de afgelopen periode hebben leden kunnen stemmen voor een nieuwe cao. Een overgrote meerderheid heeft ingestemd. Ook de leden…

Word gratis lid