De Unie, in jouw belang
0345 851 851
info@unie.nl

Verantwoord thuiswerken: wat moet jouw werkgever doen, en wat kun je zelf?

Vrouw schrijft in haar notitieboekje.

Vanwege het coronavirus moet iedereen die dat kan, zo veel mogelijk thuiswerken. Dat is niet zo’n probleem als je thuis een fijne werkkamer hebt. Maar misschien zit je nu hele dagen aan de keukentafel, op een stoel waarvan je rugpijn krijgt. Of moet je met ongeschikte spullen werken, zoals een trage computer. Wat moet jouw werkgever doen zodat jij verantwoord thuis kunt werken? En wat kun je zelf?

Je werkgever moet thuiswerken mogelijk maken

Belangrijk om te weten: wanneer je bij een werkgever in dienst bent, moet díe voor geschikte en veilige werkomstandigheden zorgen. Ook als je buiten het bedrijfspand aan de slag bent, zoals nu met de coronacrisis. Het begint ermee dat jouw werkgever moet zorgen dat jij je werk überhaupt kúnt doen. Heb je bijvoorbeeld geen geschikte computer thuis, dan kun je om een laptop van de zaak vragen. Headset nodig om te bellen? Vraag je werkgever. En heb je voor je werk een snellere internetverbinding nodig dan degene die je nu thuis hebt? Dan kun jij die regelen, maar zijn de kosten voor je werkgever.

Je moet verantwoord kunnen werken

Maar dat is niet alles. Je werkgever moet er ook voor zorgen dat jij je werk véilig kunt doen. Op je werkplek mag je geen gevaar lopen of schade aan je gezondheid opdoen. Ook niet nu die werkplek thuis aan de eettafel is. Wil je in een betere houding kunnen werken en heb je daarvoor een laptopstandaard, los toetsenbord en muis nodig, dan moet jouw werkgever die verschaffen. Dat geldt ook voor een goede stoel en verstelbaar bureau – al zul je hier waarschijnlijk pas om vragen als het thuiswerken nog veel langer duurt.

Doe het wel in overleg

Werkgevers hebben dus een heleboel verplichtingen naar thuiswerkende werknemers. Tegelijkertijd raden we je aan om zeker nu goed met je werkgever te overleggen. Ook voor hem of haar is dit een onzekere tijd, waarin inkomsten mogelijk wegvallen en kosten stijgen. Vraag dus niet het uiterste van je werkgever, maar probeer samen oplossingen te bedenken waarover jullie allebei tevreden zijn.

Dit kun je zelf doen

Je kunt ook zelf veel doen om deze thuiswerktijd zo goed mogelijk door te komen. Let bijvoorbeeld op dat je niet constant in dezelfde houding zit, dat is slecht voor je gezondheid. Een stuk lezen kan ook op een andere plek in huis: de bank, het balkon, de tuin. Word je gebeld? Een uitstekend moment om even op te staan en rondjes te lopen. Probeer ook regelmatig contact te houden (telefonisch of via videobellen) met je collega’s. Niet alleen op zakelijk gebied, maar ook om te vragen hoe het met hen gaat. Probeer tussendoor afleiding te zoeken, zodat je niet aan één stuk door werkt. Drink veel water, zodat je vaak moet bijvullen en naar het toilet moet. En maak eens een wandelingetje na de lunch. Wel 1,5 meter afstand houden natuurlijk, en bij thuiskomst je handen wassen.

Klachten?

Heb je gewerkt in een verkeerde houding, en heb je daar nu last van? Neem dan contact op met de bedrijfsarts. Die kan inschatten waar je last van hebt, hoe dat komt en wat je eraan kunt doen. Dat maakt het makkelijker om oplossingen te bespreken met je werkgever.

Meer weten

Vragen over thuiswerken of dit artikel? Neem gerust contact met ons op, onze experts zitten elke werkdag van 8.00 tot 18.00 uur voor je klaar: sc@unie.nl en 0345 851 963. Benieuwd naar andere gevolgen die corona heeft op jouw werk en inkomen? Check onze speciale coronapagina.