De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Gezonde werkplek: zo zit je verantwoord aan je bureau

01 januari 2024

Een goede werkplek is extreem belangrijk. Voor je comfort, maar ook voor je productiviteit – en helemaal op de lange termijn zelfs voor je gezondheid. Wat voor factoren daarbij allemaal meespelen? Nou, bijvoorbeeld lichtinval, temperatuur en houding. Zijn die niet in orde, dus kun je zomaar je werk niet afkrijgen, lage energie hebben of met hoofd-, rug- of armpijn de werkdag afsluiten. Met deze 10 tips zorg jij voor een gezonde, fijne werkplek.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

Werk je niet thuis of op kantoor, maar buiten, in de fabriek of in de bouw? Ook dan verdient de juiste werkplek genoeg aandacht. Neem gerust contact op met ons Service Center. Je vindt onze contactgegevens onderaan. 

  1. Zorg voor genoeg – en niet te veel – licht

Als je werkt, is licht enorm belangrijk. Dit geldt voor zowel dag- als kunstmatig licht; met name in de winter zul je zelf voor goede verlichting op of rond je bureau moeten zorgen. Let daarbij ook op de plek van het licht ten opzichte van je beeldscherm. Komt er bijvoorbeeld fel licht van achter je scherm, dan moet je met je ogen knijpen: hierdoor raken ze sneller vermoeid. Ook direct licht op je scherm kan vervelend zijn. Is er veel zonlicht, ga dan niet direct bij een raam zitten of gebruik een goede zonwering.

  1. Ga op zoek naar de juiste temperatuur

Voor iedereen is de perfecte temperatuur net even anders. Zo hebben mannen de thermostaat veelal liever iets lager dan vrouwen. Over het algemeen werkt een temperatuur tussen de 19 en 21 graden het beste voor de meeste mensen. Is je werkplek te koud, dan heeft je lichaam veel energie nodig om zich op te warmen; van een te hoge temperatuur word je eerder loom en moe. Beide niet ideaal om in te werken.

  1. Zorg dat je niet op de tocht zit

Heb je een airco op je werkplek of zit je dicht bij een open raam? Pas dan op voor tocht, helemaal op je nek. Anders loop je namelijk het risico op nekklachten. Het kan helpen om je werkplek iets te verplaatsen of draaien. En wil je graag frisse lucht? Zet het raam dan even open als je van je werkplek bent.

  1. Pas op voor droge lucht

Droge lucht kan leiden tot hoofdpijn, geïrriteerde neus- en keelslijmvliezen en branderige of droge ogen – helemaal als je lenzen draagt. Een bakje water op de verwarming doet vaak wonderen bij te droge lucht. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 60 procent. Ook planten kunnen helpen om de lucht te verfrissen. Is de lucht extreem droog? Dan is het goed om een professional in te schakelen.

  1. Krijg grip op omgevingsgeluid

Werk je samen met collega’s, dan is de kans op omgevingsgeluid groot: collega’s die hard en lang bellen, een printer die constant staat te ratelen, pieptonen van computers. Dit kan storend zijn. Probeer er dan iets aan te doen. Bespreek bijvoorbeeld of de printer ergens anders kan staan, spreek af waar en wanneer jullie bellen of zoek zelf een rustigere werkplek uit. Ook geluidsabsorberende materialen kunnen goed helpen: denk aan een vloerkleed, gordijnen of wandpanelen.

  1. Stel je bureau en stoel goed af

Veel van ons zitten verkeerd aan de werkplek, en vaak heeft dat te maken met de afstelling van ons bureau en onze stoel. De juiste afstelling kan in het begin raar aanvoelen, maar het is het waard om hieraan te wennen: op de lange termijn levert dit veel op. De belangrijkste onderdelen van een goede werkhouding? Je voeten plat op de grond en je knieën en ellebogen in een hoek van negentig graden terwijl je ontspannen achter je bureau zit.

  1. Besteed ook aandacht aan je apparatuur

Het is belangrijk dat je zo ontspannen mogelijk achter je computer zit. Sta daarom eens stil bij de juiste instellingen:

  • De bovenkant van je beeldscherm is idealiter op ooghoogte. Lukt dat niet? Gebruik dan bijvoorbeeld een boek, pak papier of laptopverhoger om je scherm te verhogen.
  • Tussen je ogen en je scherm moet minimaal één armlengte zitten.
  • Gebruik een losse muis of trackpad en een los toetsenbord.
  • Zorg dat je muis in lijn ligt met je schouder: niet te veel naar rechts, niet te veel naar links.
  • Plaats je toetsenbord in lijn met je beeldscherm, recht voor je en niet te hoog.
  1. Houd je bureau schoon en opgeruimd

Dit lijkt makkelijk, maar in de praktijk komt je bureau makkelijk en snel een stuk voller te liggen. Van rondslingerende pennen en losse papiertjes tot snoeren van je computer: ze kunnen allemaal in de weg liggen en onrust creëren. Zorg dat alleen de noodzakelijke dingen op je bureau liggen en dat je werkplek goed schoon is. Zo kun je met voldoende ruimte en een opgeruimde geest werken.

  1. Gun jezelf een goed uitzicht

De plek van je bureau is ook belangrijk. Wat kun je zien vanaf je werkplek, en wat niet? Welke kleuren voeren de boventoon? Dit lijken onbelangrijke details, maar ze kunnen veel impact hebben op hoe je je voelt. Een rommelig uitzicht zorgt voor onrust, terwijl alleen maar witte muren weinig inspiratie opwekken. Experimenteer met verschillende uitzichten en ga na wat voor jou het beste werkt.

  1. Strek je benen regelmatig

Last, maar zeker niet least: ga regelmatig even weg van je werkplek. Neem een korte pauze, plan meetings bewust ergens anders, strek je benen en geef je ogen even rust. Te lang op je werkplek en achter je beeldscherm zitten, levert klachten op. Gun jezelf korte pauzes, zodat je op langere termijn klachtenvrij kunt werken. Vergeet je vaak om pauzes te nemen? Installeer dan een app om je te helpen herinneren.

Blijkt er meer nodig?

Als deze tien tips niet helpen om je werkplek zelf verantwoord en gezond te krijgen, dan kan je werkgever misschien helpen. Die is namelijk verplicht om jou een gezonde, veilige werkomgeving te bieden. Komen jullie er niet uit, dan kun je het probleem melden bij je ondernemingsraad of aankloppen bij een vertrouwenspersoon of bedrijfsmaatschappelijk werker. Of vraag met welke arbodienst je contact kunt opnemen: die organisatie helpt je werkgever namelijk om een goede en veilige werksituatie te regelen.

Als je klacht niet wordt opgelost, dan kun je aan de bel trekken bij de Nederlandse Arbeidsinspectie: deze overheidsinstantie controleert of werkgevers zich aan de wet houden. Ook kun je met klachten terecht bij je bedrijfsarts – dit kan zonder toestemming van je werkgever.

Meer weten?

Heb je vragen over de ideale werkplek of wil je met iemand bespreken hoe je jouw klachten kunt aankaarten bij je werkgever? Neem gerust contact op met ons Service Center. We zijn elke werkdag van 8.30 tot 17.00 uur bereikbaar via sc@unie.nl en 0345 851 963.

Gerelateerde berichten

Word gratis lid