De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

UWV: Verslag cao-overleg 13 december 2021

14 december 2021

Het cao-overleg van maandag 13 december 2021 heeft helaas nog geen nieuwe cao opgeleverd. We wisten dat het moeilijk zou worden omdat de standpunten van UWV enerzijds en van de vakorganisaties anderzijds ver uit elkaar liggen. We willen op donderdag 16 december een laatste poging doen om een cao af te kunnen sluiten. De periode vóór donderdag gebruiken de cao-partijen om te bekijken of we op onderwerpen ons beleid nog kunnen bijstellen.

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Mening leden De Unie

Na het cao-overleg van 8 december 2021 heb ik verslag gedaan van het overleg. Op dit verslag heb ik, belangenbehartiger Inge de Vries, veel reacties van leden ontvangen. Door de korte tijd tussen de onderhandelingen is het helaas niet mogelijk om persoonlijk te antwoorden. In de meeste reacties toonden de leden zich teleurgesteld in de opstelling van het UWV. Enkele voorbeelden van reacties zijn:

  • “Ik vind zeker dat we dit keer onze poot stijf moeten houden wat looneisen betreft.”
  • “Blijkbaar moeten wij geld meenemen om voor UWV te mogen werken.”
  • “Voorstellen doen naar mijn mening geen recht aan de inspanningen die medewerkers hebben laten zien in de voorbije periode.”
  • “Het UWV schijnt zich niet te realiseren dat niet elke medewerker in een gebied woont waar het openbaar vervoer goed is geregeld.”

Andere leden waren wat genuanceerder. De gevoelens van de leden zijn een belangrijk richtsnoer voor de opstelling van De Unie in het cao-overleg.

Overleg van 13 december 2021

Salaris

In het cao-overleg hebben we wel stappen gemaakt over de structurele salarisverhoging. Zowel UWV als De Unie hebben geprobeerd om het gat te overbruggen. Maar het gat is groot en de bewegingsruimte die partijen hebben is beperkt. Als ik instem met het niveau dat UWV zegt te kunnen betalen, dan betekent dit dat je geen volledige inflatiecorrectie hebt.

RVU

De tijdelijke vervroegde uittredingsregeling (RVU) lijkt voor het UWV niet bespreekbaar. De politiek lijkt hier ook een rol in te spelen, de RVU is bedoeld voor zware beroepen. Dit is een hard gelag, juist deze arbeidsvoorwaarde is voor de leden van De Unie zwaarwegend.

Reiskostenvergoeding

De reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer als je met je eigen auto reist is ook een discussiepunt. Het UWV is bereid om de vergoeding iets te verhogen, maar het is nog niet genoeg.

Thuiswerkvergoeding

De Unie en het UWV zijn het min of meer eens over de thuiswerkvergoeding. We hebben enkele verbeteringen door kunnen voeren op het voorstel van het UWV. Omdat het UWV de regeling tijdig in de administratie moet verwerken, heeft het UWV besloten dit vooruitlopend op een onderhandelaarsakkoord door te voeren. Ik hoor natuurlijk graag van jou of je tevreden bent met de thuiswerkvergoeding.

Er is ook voortgang op andere dossiers. Dit gaat echter niet over onderwerpen waar de leden van De Unie vooraf van hebben gezegd dat ze het belangrijk vonden.

Hoe verder

Omdat we er op maandag 13 december niet zijn uitgekomen, hebben we afgesproken dat alle partijen nog eens heel hard gaan nadenken over hun positie. Ik doe dat in het overleg met de kaderleden van De Unie. We hebben een nieuwe onderhandeldatum gevonden, op donderdag 16 december zetten we het overleg voort. Dit lijkt echter wel de laatste kans om in 2021 nog een cao overeen te komen.

Contact

Heb jij vragen naar aanleiding van dit bericht, of wil jij je mening geven? Neem dan contact met mij op. Dit kan door een e-mail te sturen naar: inge.de.vries@unie.nl

 

[print_link]

Gerelateerde berichten

UWV: Uitslag stemming cao

De stemming bij De Unie is afgerond. Veel leden hebben hun stem uitgebracht. Hartelijk dank daarvoor. De uitslag geeft een…

Word gratis lid