De Unie, in jouw belang
0345 851 851
info@unie.nl

Transitievergoeding lager vanaf 1 januari 2020. Stelt je werkgever ontslag uit om kosten te drukken?

Op 1 januari 2020 gaat de nieuwe arbeidswet in, de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). Met dit pakket aan maatregelen wil het kabinet de kloof tussen flex- en vast werk verkleinen. Een van de onderdelen: een aanpassing van de ontslagvergoeding, ook bekend als de transitievergoeding. In veel gevallen gaat die lager uitvallen dan nu. Dat maakt het aantrekkelijk voor werkgevers om ontslag uit te stellen tot 2020. Wat zien wij gebeuren? En kun jij er iets tegen doen? 

Wat is de transitievergoeding precies?

Als je wordt ontslagen, heb je recht op een transitievergoeding. Nu krijg je deze wettelijke ontslagvergoeding in de meeste gevallen na twee jaar dienstverband. De hoogte van de vergoeding? Die hangt af van het bruto maandsalaris tijdens je laatste contract, de lengte van je dienstverband en je leeftijd:

  • 0 tot 10 jaar in dienst: 1/6 bruto maandsalaris per half jaar
  • 10+ jaar in dienst: 1/4 bruto maandsalaris per half jaar
  • 10+ jaar in dienst én ouder dan 50: 1/2 bruto maandsalaris per half jaar

Wat verandert er op 1 januari?

Vanaf 1 januari heb je al vanaf je eerste werkdag recht op een transitievergoeding bij ontslag. Wel krijg je altijd hetzelfde deel van je bruto maandsalaris: 1/3 per volledig dienstjaar, ongeacht je leeftijd en de duur van je dienstverband. Hierdoor valt de transitievergoeding in veel gevallen lager uit.

Overgangsregeling

Ben je langer dan 10 jaar in dienst of ouder dan 50? Dan kost het je werkgever vanaf 2020 minder om jou te ontslaan. En hoe dichter we bij 1 januari komen, hoe aantrekkelijker het wordt om een ontslag uit te stellen. Want waarom iemand nú ontslaan als het over twee maanden maar de helft kost? Om te voorkomen dat alle werkgevers wachten tot 2020, is er een overgangsregeling. In een paar gevallen geldt de oude berekening van de transitievergoeding, óók bij ontslagen na 1 januari:

  1. Je werkgever heeft het ontbindingsverzoek vóór 1 januari 2020 ingediend bij de rechter.
  2. Je werkgever heeft je arbeidsovereenkomst vóór 1 januari 2020 opgezegd.
  3. Je werkgever zegt je arbeidsovereenkomst na 1 januari 2020 op, maar jij hebt hier in 2019 al schriftelijk mee ingestemd.
  4. Je werkgever heeft de ontslagaanvraag vóór 1 januari 2020 ingediend bij het UWV.

Wat zien wij gebeuren?

Onze juridisch specialisten merken al dat werkgevers uitgaan van de verlaagde transitievergoeding, als ze onderhandelen over een vaststellingsovereenkomst van een dienstverband dat eindigt na 1 januari 2020. Hier gaan wij uiteraard niet mee akkoord. Ook lijken werkgevers er soms op aan te sturen om een reorganisatie onder het sociaal plan van 2020 te laten vallen. Dan kijken wij graag met je mee of je werkgever wel de juiste weg bewandelt. Zet je werkgever het ontslagproces officieel in gang voor 2020? Dan geldt de overgangsregeling en krijg jij de transitievergoeding die nu geldt. Neemt je werkgever geen officiële stappen tot ontslag, dan wordt het lastiger.

De Unie staat voor je klaar

Heb jij het vermoeden dat je werkgever jou wilt ontslaan? Neem dan contact op met onze juridisch specialisten. Zij nemen de tijd om je situatie uit te pluizen, bedenken wat je het beste kunt doen en helpen je het gesprek aan te gaan met je werkgever. Zo nodig kunnen we voor je bemiddelen of zelfs procederen. Bel of mail ons Service Center: 0345 851 963 of sc@unie.nl.

Meer lezen over de WAB? Vraag dan onze whitepaper aan!