De Unie, in jouw belang
0345 851 851
info@unie.nl

TLN en VVT weigeren te onderhandelen over een nieuwe cao

Op 5 november zijn de cao-partijen bij elkaar geweest. Werknemerszijde ging ervan uit, dat we aan de cao-onderhandelingen zouden beginnen. Zoals je weet, was de cao vanwege de onzekere en onoverzichtelijke situatie waarin de wereld zich ineens bevond door corona, ongewijzigd met een jaar verlengd. Een begrijpelijke en goede beslissing destijds.

Inmiddels is het dus tijd om de cao-onderhandeling weer op te pakken. Wat schetst echter onze verbazing? Werkgevers zijde wil helemaal niet onderhandelen. Ze kwam alleen met de mededeling dat de TLN/VVT-leden zeer uitvoerig onderling hebben overlegd en dat zij vinden, dat het onverantwoord is om tijdens de coronacrisis nieuwe cao-afspraken te maken.

Wij waren behoorlijk verrast! Zelf denk ik dan, waarom laat je dan alle onderhandelaars en kaderleden in de cao-delegatie vanuit het hele land naar Veenendaal komen als je toch niet wilt onderhandelen? Dat had in een goed met argumenten onderbouwde brief ook gekund.

Naar mijn bescheiden mening miskent werkgeverszijde hiermee, hoe hard en onder moeilijke omstandigheden de medewerkers juist in deze sector hebben gewerkt. Immers het betreft hier wel een vitale beroepsgroep. Werkgevers wilden nergens inhoudelijk op ingaan, zelfs niet toen we daar uitdrukkelijk om vroegen. Kortom wat mij betreft slaat TLN/VVT hier de plank volledig mis!

Natuurlijk hebben wij oog voor, dat gedeelte uit de sector die het heel zwaar hebben gekregen vanwege deze crisis en zullen we daar rekening mee moeten houden. Gelukkig betreft dit ook weer niet alle bedrijven, maar de werknemers hebben het ook extra zwaar gekregen en liepen wellicht in jullie vitale beroep ook nog eens extra veel risico.

Kortom wat ons betreft is alles bespreekbaar. Wij komen op voor jouw belang en houden daarbij ook rekening met de belangen van werkgeverszijde. Immers je moet beide kanten bekijken wil je tot goede afspraken komen. Maar als je op voorhand al zegt, ik wil niet inhoudelijk in gesprek dan misken je jouw onderhandelingspartner en/of heb je geen boodschap aan het belang van jouw medewerkers.

Wil jij dat werkgeverszijde wel in gesprek gaat over een nieuwe cao en wil je daar iets aan doen? Reageer dan via deze LINK en laat je collega dat ook doen, ze hoeven echt geen Unie-lid te zijn om te mogen reageren! MAAR REAGEER, wij verzamelen deze reacties en zullen deze TLN/VVT aanbieden. Hoe meer reacties des te beter! (Vraag je eigen werkgever ook, wellicht wil hij ook reageren.)

Contact

Heb je vragen neem dan contact met mij op. Je kunt mij bereiken via e-mail edithwerger@unie.nl of via de telefoon 06 5252 2054. Natuurlijk kun je ook bij Roelof Bonte (Kader- en cao-onderhandelingsdelegatielid) terecht.

 

Afdrukken