De Unie, in jouw belang
0345 851 851
info@unie.nl

Teleurstellend Rutte III doet niets voor lange termijn

De lange termijnvisie van het kabinet blijft in deze Miljoenennota steken op het afschaffen van de dividendbelasting. Juist nu de Nederlandse economie als een tierelier draait en voor bijna iedereen de zon schijnt, moeten de keuzes voor de lange termijn gemaakt worden.” Dat zegt Reinier Castelein, voorzitter van vakbond De Unie naar aanleiding van Miljoenennota die het kabinet vandaag presenteert.

“Het kabinet kiest ervoor op korte termijn de eigen kiezer tevreden te houden met kleine reparaties in de koopkracht. Dat is teleurstellend”, aldus Castelein. “Veel beter was het geweest een serieuze scholingsagenda voor werknemers te presenteren. Die is hard nodig om mensen wendbaarder te maken. Er wordt niet geïnvesteerd in de innovatiekracht van het MKB en de bijpassende arbeidsmarkt. Ook ZZP-ers weten nog steeds niet waar ze in juridische zin aan toe zijn.”

Energietransitie

De energietransitie is een voorbeeld waar die wendbaarheid hard nodig is. “Er staat een enorme energietransitie voor de deur. De Unie mist een lange termijnvisie waarmee die transitie financieel, technisch en met de juist opgeleide werknemers mogelijk gemaakt wordt.”, aldus Castelein. “Je merkt steeds vaker dat mensen niet weten of ze al moeten investeren of dat ze beter nog even kunnen wachten met het maken van keuzes. Terwijl de gaskraan echt dicht gaat, blijft de energietransitie als een donkere wolk boven huiseigenaren hangen. Juist daarom had het kabinet nu richting moeten geven.” “Een werkgelegenheidsagenda die de omscholing van werknemers faciliteert en het MKB de banenmotor laat zijn met voldoende arbeidskrachten is essentieel voor de toekomst.”

Rutte III

De onzekerheid over de energietransitie is slecht voor de economie. “Het kabinet slaat de plank mis door niet de keuze te maken burgers en het MKB echt te helpen om Europees tot de echte innovators van de energietransitie te behoren”, aldus Castelein. “Rutte III had de geschiedenis in kunnen gaan als Groenrechts kabinet. Pas dan had historicus Rutte zelf geschiedenis geschreven. Dit kabinet laat een toekomstgerichte steek vallen om op korte termijn de eigen kiezer tevreden te houden.”