De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Tata Steel: Cao-onderhandelingen teleurstellend!

18 maart 2022

Op 16 maart 2022 was de tweede cao-onderhandelingsdag. We bespraken die dag drie grote onderwerpen: flexibele werktijden, werkdruk en de loonparagraaf. De discussie over werkdruk heeft nog niet geleid tot concrete afspraken. Tata Steel heeft ten aanzien van flexibele werktijden haar eerdere voorstel verbeterd. Aan het einde van de vergadering deed Tata Steel ons een loonbod. Dat bod is ronduit teleurstellend.

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Verbetering van loon belangrijk onderwerp

Voor De Unie is een structurele verhoging van het loon en de loonschalen een belangrijk onderwerp in haar inzet. De inflatie is hoog en sinds mei 2020 heb je geen structurele loonsverhoging meer gehad. Daarom heeft De Unie – net als de andere vakbonden – een stevige loonwens op tafel gelegd.

Jouw werkgever lijkt niet gevoelig voor onze argumentatie waarom we vinden dat jij een flinke loonsverhoging verdient. In het bod van Tata lijkt vooral de focus te liggen op de gestegen kosten voor Tata van grondstoffen en dergelijke. Maar jouw werkgever maakt ook recordwinsten. Wij vinden de argumentatie van Tata Steel voor een sober loonbod daarom zwak.

Het bod van jouw werkgever houdt een structurele loonsverhoging van € 60,- per maand en daarnaast 1,3%, per 1 mei 2022 in.

Dat komt niet in de buurt van de inflatie. Jouw werkgever is niet bereid om jouw koopkrachtverlies te compenseren. Een onbegrijpelijke opvatting in een tijd dat het moeilijk is nieuwe mensen te werven en gelet op het feit dat jij en je collega’s vorig jaar een pas op de plaats hebben gemaakt met de loonsverhogingen.

Het zal geen verrassing zijn dat De Unie het loonbod van Tata Steel volstrekt onacceptabel vindt.

Hoe nu verder?

De volgende onderhandelingsdag is op 30 maart 2022. Ik verwacht dat dit een moeizame onderhandelingsdag wordt. We gaan zien of Tata Steel de komende tijd tot het inzicht komt dat haar medewerkers de belangrijkste schakel zijn in het goed functioneren van het bedrijf. Uit de cao-onderhandelingen tot nu toe blijkt dat nog niet.

Dat inzicht is wel cruciaal voor een goed verloop van de verdere onderhandelingen.

Vragen of opmerkingen?

Heb je vragen of opmerkingen? Neem dan contact op met de belangenbehartiger Hans Korver.  Hij is bereikbaar op hans.korver@unie.nl en op 06-5252 2073.

 

[print_link]

Gerelateerde berichten

Word gratis lid