De Unie, in jouw belang
0345 851 851
info@unie.nl

Salarisverhoging vragen, hoe pak je dit aan?

Ons salaris is een belangrijke arbeidsvoorwaarde en elke maand kijken we weer uit naar het moment dat het loon op onze rekening wordt gestort. Maar wat als je vindt dat je niet genoeg verdient? Dan kan het salaris ook een gevoelig onderwerp zijn tussen jou en jouw werkgever. Een salarisverhoging vragen is niet makkelijk en wettelijk is er niets (behalve het minimumloon) geregeld.

Vaste afspraken over salarisverhoging

Is er een cao op jou van toepassing? Dan is de hoogte van het salaris vaak in de cao geregeld. Bij elke functie en trede hoort een bepaald salaris. Of een werkgever mag afwijken van het salaris uit de cao, is afhankelijk van de cao. In de meeste gevallen is er sprake van een minimum-cao. Bij een minimum cao mag een werkgever positief afwijken van de afspraken in de cao (en dus ook een hoger salaris geven), maar hij is hier niet toe verplicht. Soms wordt er in de cao afgesproken dat een werkgever niet mag afwijken van de bepalingen in de cao. De werkgever moet dan het salaris betalen dat in de cao is afgesproken. Deze cao’s worden standaard cao’s genoemd. In de cao tekst kan je terugvinden of je een minimum of standaard cao hebt. Ook kan het zijn dat er in het bedrijfsreglement afspraken zijn gemaakt over loonsverhoging. Zijn er geen afspraken over een periodieke salarisverhoging? dan is een werkgever niet verplicht om een salarisverhoging te geven. Uiteraard ben je wel vrij om hierover het gesprek aan te gaan met jouw werkgever.

Andere functie of extra functietaken

Krijg je een zwaardere functie? Dan hoort daar vaak een hoger salaris bij. Soms behoud je dezelfde functie, maar heb je in verloop van de tijd meer functietaken en verantwoordelijkheden gekregen. Het kan dan zijn dat je functieomschrijving niet meer past bij de functie. Je kan dan in gesprek gaan met jouw werkgever om het takenpakket en een salarisverhoging te bespreken. Bereid dit gesprek goed voor. Vergelijk jouw huidige functieomschrijving met jouw taken in de praktijk en onderzoek welke functieomschrijving beter bij jouw functie aansluit. De Unie kan jou hier ook mee helpen.

Het juiste moment

Is er niks vastgelegd over het loon, dan ben je vrijer om te onderhandelen over je salaris. Dit kan een voordeel zijn, maar biedt ook minder houvast. Het is belangrijk dat je het juiste moment kiest om de salarisverhoging bespreekbaar te maken. Handige momenten zijn:

  • Tijdens functionerings- of beoordelingsgesprekken;
  • Als je een succes hebt behaald;
  • Na het behalen van een diploma.

Vraag na het gesprek ook altijd of jouw werkgever de afspraken schriftelijk bevestigt, bijvoorbeeld per e-mail.

Minimumloon

Als je het minimumloon verdient, dan heb je per jaar twee keer recht op salarisverhoging. Het wettelijk minimumloon wordt namelijk twee keer per jaar bijgesteld: in januari en juli. Controleer tijdens deze maanden altijd of de loonsverhoging goed is doorgevoerd. Op deze website van de rijksoverheid kun je hiervoor een rekentool vinden.

Waardering

Vaak wordt de hoogte van het salaris ook gerelateerd aan de waardering die je als werknemer krijgt. Hou in gedachte dat deze waardering ook uit andere arbeidsvoorwaarden kan komen dan het salaris.

Gaat jouw werkgever niet akkoord met een salarisverhoging, bekijk dan of er andere mogelijkheden zijn. Bijvoorbeeld een extra vakantiedag of een laptop / telefoon van het bedrijf.

Heb je nog vragen?

Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag. Wij zijn telefonisch bereikbaar via 0345 – 851 963, en je kunt ons ook mailen via sc@unie.nl.