De Unie, in jouw belang
0345 851 851
info@unie.nl

Reisbranche: Stemming over eindvoorstel ANVR

In onze laatste nieuwsbrief hebben wij de Unie-leden geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen op cao-gebied. Daarin was sprake van een loonbod van de ANVR voor de cao. Wij vonden dat loonbod te laag en hebben een uiterste poging gedaan om de ANVR tot andere gedachten te brengen. Helaas is dat niet gelukt en er ligt nu een eindvoorstel van de ANVR waarover zij niet meer willen onderhandelen.

Hoe zit het ook alweer

De Unie onderhandelt over twee cao’s:

  1. Een nieuwe cao, gemoderniseerd naar de actuele marktontwikkelingen.
    Deze onderhandelingen lopen nog en wij verwachten dat de nieuwe cao op 1 september 2019 zal ingaan.
  2. Een tussen-cao van 10 maanden, looptijd van 1 november 2018 tot 1 september 2019).
    De vorige cao liep af op 1 november 2018 en we moeten dus de periode tot 1 september 2019 nog overbruggen met een tussen-cao. Het wordt namelijk hoog tijd dat je een fatsoenlijke loonsverhoging krijgt.We hebben hier lang over onderhandeld maar de ANVR wil niet verder gaan dan een loonsverhoging van 2% per 1 juli 2019. De Unie vindt dit bod te laag en het gaat te laat in. De inflatie is hoger dus je koopkracht gaat zelfs omlaag!Wij hebben de ANVR heel duidelijk gemaakt dat gezien de goed lopende Nederlandse economie en een goed draaiende reissector het tijd wordt dat de medewerkers hier ook van gaan profiteren. De ANVR houdt helaas voet bij stuk en heeft nu schriftelijk laten weten dat zij niet verder willen gaan dan 2% per 1 juli 2019.

Stemming

De Unie betreurt deze gang van zaken en de Unie-leden hebben een uitnodiging ontvangen om te stemmen en hun oordeel te geven.

Een afschrift van het eindvoorstel van de ANVR is hier te lezen.