De Unie, in jouw belang
0345 851 851
info@unie.nl

Rechtbank stelt medewerker in gelijk in tweede coronazaak

Begin juni was de eerste uitspraak in een arbeidsconflict door corona, inmiddels is er een tweede: een werkgever heeft alle medewerkers tijdelijk verplicht om 20 procent van hun tijd op te nemen als vakantie. Ook tijdens de coronacrisis kan een werkgever zulke arbeidsvoorwaarden niet eenzijdig wijzigen. Benieuwd waar jij recht op hebt in een vergelijkbare situatie? Wij leggen het uit.

De situatie

De werkgever heeft eind maart bekendgemaakt aan de medewerkers welke coronamaatregelen het zou nemen. Een van die maatregelen was: ‘Uitgangspunt is dat stafmedewerkers tot 1 juni 2020 20% van hun tijd in overleg met hun leidinggevende als vakantie op nemen.’ Daar was een van de medewerkers het niet mee eens, dus stapte hij naar de kantonrechter.

Rechtszaak

In de arbeidsovereenkomst van de medewerker staat een eenzijdig wijzigingsbeding: de werkgever mag arbeidsvoorwaarden eenzijdig aanpassen, maar alleen als hij daar zwaarwichtig belang bij heeft. De rechtbank oordeelde dat alleen de verwijzing naar de coronacrisis niet zwaarwichtig genoeg is. Hierdoor is de eenzijdige aanpassing van de arbeidsvoorwaarden ongeldig.

Wat betekent dat voor jou?

De Unie heeft signalen gekregen dat meer werkgevers soortgelijke maatregelen hebben genomen toen de coronacrisis uitbrak. Vaak gaven ze dan een argument als: ‘We moeten allemaal een beetje inleveren, dan komen we de crisis wel door’. Maar een werkgever mag je nooit verplichten om vakantiedagen in te leveren of op te nemen. Hij mag het je hoogstens vragen. Heeft hij het je toch opgelegd? Neem gerust contact op met onze ervaren arbeidsjuristen. Zij leggen je graag uit waar je recht op hebt.

Meer weten

Heb je vragen over jouw rechten in deze coronacrisis of wil je jouw situatie graag voorleggen aan onze experts? Neem gerust contact met ons op. Ook als je geen lid bent, helpen we je graag! We zijn elke werkdag bereikbaar van 8.00 tot 18.00 uur, via sc@unie.nl en 0345 851 963.