De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Rabobank: update cao-onderhandelingen

13 oktober 2020

 

Donderdag 8 oktober hebben De Unie, Rabobank en de andere vakorganisaties verder gesproken over een nieuwe cao per 1 januari 2021. In deze nieuwsbrief een update hierover.

Thuiswerken

Als gevolg van de impact van corona heeft de bank ons voorgesteld een fundamentele studie te doen naar een andere balans van thuiswerken en op kantoor werken in de toekomst. De studie zou zijn gedurende de looptijd van de nog af te spreken cao. Als daar zaken uitkomen die tussentijds in te voeren zijn, dan zou dit volgens de bank kunnen worden gedaan. Tot slot is het aanbod dat medewerkers een stoel, bureau en monitor kunnen bestellen en daar eigenaar van worden. Dit laatste voorstel start overigens al in oktober.

De vakorganisaties hebben geen tegenvoorstel gedaan en zijn nog in onderling overleg over een ander voorstel. In ons voorstel gaan we in op zaken als een onkostenvergoeding, regie in keuze werkpatronen, (on)bereikbaarheid, werkplek op kantoor, coaching en hoe om te gaan met de thuiswerksituatie vanaf maart dit jaar. Voor de bonden is een werkplek die voldoet aan de Arbowet geen cao-inzet maar iets dat gewoon geregeld moet zijn, ook al kost dit wel (extra) geld.

Inzetbaarheid

Bij inzetbaarheid zijn cao-partijen het wel eens dat het ontwikkelbudget omhoog moet. De bank stelt een bedrag van 1250 euro per jaar voor. Vakorganisaties hebben de bank gevraagd naar het budget dat medewerkers in de afgelopen jaren niet hebben gebruikt. Zodra het antwoord er is, doen de bonden een tegenvoorstel aan de bank. Partijen lijken elkaar makkelijk te vinden in het meer dan twee jaar kunnen opsparen van het ontwikkelbudget. Dit was ook een wens vanuit de medewerkers.

Vervolgdata en participatie

We hebben 27 oktober, 9 november, 26 november en 10 december staan om verder te onderhandelen over een nieuwe cao per 1 januari 2021. We proberen op die data ook weer een digitale inloopsessie te organiseren gericht bij een bepaald onderdeel van de bank of open maar wel met inschrijving vooraf. Tijdens een inloopsessie wordt toegelicht waar cao-partijen het over hebben en er is de mogelijkheid om daar vragen over te stellen. Op 8 oktober waren we digitaal bij Rabobank-dochter Obvion op bezoek. Een leuke sessie met goede vragen van medewerkers!

Contact

Als je wilt reageren op deze ledenbrief of contact wil hebben over een collectieve zaak, dan kan je mij bereiken via emanuel.geurts@unie.nl of via mijn telefoonnummer 06-5252 2074. Voor individueel advies kan je contact opnemen met mijn collega’s van de afdeling Service Center via 0345-851 963, via e-mail sc@unie.nl of de chatfunctie op www.unie.nl. We helpen je graag!

 

[print_link]

Gerelateerde berichten

Word gratis lid