De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Perform & Develop: waar moet je op letten?

20 mei 2021

Toch altijd best spannend hè, zo’n gesprek met je leidinggevende over je prestaties en ontwikkeling? Soms hangt er ook veel van af, bijvoorbeeld of je een salarisverhoging, bonus of promotie krijgt. Hoe bereid je je voor op de belangrijke Perform & Develop-gesprekken met je leidinggevende? En wat als die vindt dat ‘verbetering noodzakelijk’ is? 

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Perform & Develop-cyclus

Bij Aegon vindt de beoordeling van je prestaties en ontwikkeling plaats in de Perform & Develop-cyclus. Jij hebt hiervoor regelmatig gesprekken met je leidinggevende – hoe regelmatig, dat spreken jullie onderling af. De cyclus start aan het begin van het kalenderjaar: dan stel je individuele, team- en ontwikkeldoelen, die je vastlegt in Workday. Gedurende het jaar houden je leidinggevende en jij de voortgang bij tijdens check-ins. Aan het einde van het jaar kijken jullie terug: heb je je doelen gehaald, en hoe heb je je ontwikkeld?

Op basis van jullie check-ins, het eindejaarsgesprek, je zelf-evaluatie en de input van collega’s en andere stakeholders bepaalt je leidinggevende in welke categorie je valt: ‘Succesvol’, ‘Uitzonderlijk’ of ‘Verbetering noodzakelijk’. Deze categorieën bepalen vervolgens of je in aanmerking komt voor beloning. Van salarisverhoging of een bonus tot de kans om een opleiding te volgen of aan een uitdagend project te werken.

Meer weten over de Perform & Develop-cyclus? Check artikel 2.2 van de Aegon cao, hierin wordt uitgelegd hoe de cyclus werkt. In artikel 3.4.5 van de Aegon cao is geregeld hoe de individuele salarisverhoging wordt berekend.

Bereid je check-ins goed voor

Een goede voorbereiding is het halve werk, ook bij beoordelingsgesprekken en check-ins. Bedenk voor jezelf wat er de afgelopen tijd goed ging en wat minder. Veel werkgevers waarderen het als je jezelf, je prestaties en ontwikkeling objectief kunt beoordelen. Geef bijvoorbeeld antwoord op vragen als:

  • Wat heb je het afgelopen jaar allemaal gedaan?
  • Wat ging er goed?
  • Heb je een bijzondere prestatie geleverd?
  • Waren er uitzonderlijke omstandigheden?
  • Gingen er dingen fout? En zo ja, wat heb je ervan geleerd?

Corona: verklein de afstand

Door corona en thuiswerken is de kans groot dat je leidinggevende minder zicht heeft op jouw werk, prestaties en ontwikkeling. Zorg dus dat je een helder beeld schetst tijdens jullie gesprek. Leg duidelijk uit wat je allemaal hebt gedaan, wat er goed ging en wat beter kan. Ga er niet zomaar van uit dat je leidinggevende dit al weet.

Wat gebeurt er als je een slechte beoordeling krijgt?

Een slechte beoordeling kan voorkomen. Dat hoeft geen probleem te zijn als je met je leidinggevende een manier bedenkt om aan verbetering te werken. Vind je werkgever dat je disfunctioneert? Dan moet hij jou de gelegenheid geven om te verbeteren. Dit heet een verbetertraject. Jullie maken afspraken over wat je precies anders moet doen, hoe lang je de tijd krijgt en wat voor begeleiding je krijgt. Deze afspraken leggen jullie vast in een verbeterplan. Hierin staan vaak ook tussentijdse evaluaties vastgelegd. Vind je werkgever na het verbetertraject nog steeds dat je niet naar behoren functioneert? Dan kan dit leiden tot ontslag.

Wat als je het niet eens ben met je slechte beoordeling?

Zet in ieder geval niet je handtekening onder het verslag van je beoordelingsgesprek, daarmee geef je namelijk aan dat je ermee akkoord gaat. Teken bijvoorbeeld met ‘voor gezien, niet akkoord’. Daarna kun je bezwaar maken. Stel je bezwaarpunten schriftelijk op, stuur/geef deze aan je werkgever en vraag of ze in je personeelsdossier opgenomen kunnen worden. Zo voorkom je een eenzijdige dossieropbouw, wat weer handig is als het tot een ontslagprocedure komt. Neem contact op met de belangenbehartiger Inge de Vries, zij helpt je graag verder in dit proces.

Doe er je voordeel mee

Maar een beoordelingsgesprek is niet alleen maar spannend. Je kunt het moment ook aangrijpen om iets voor elkaar te krijgen. Denk aan een salarisverhoging of een rol met meer uitdaging of ontwikkelmogelijkheden. Zo kan het beoordelingsgesprek een prima gelegenheid zijn om aan je carrière te werken en jouw ambities waar te maken.

 

 

Gerelateerde berichten

Aegon Group en AAM: Update

Met deze nieuwsbrief informeren we over het overleg tussen HR AEN, De Unie en de andere vakorganisaties en de landelijke…

Knab verkocht aan BAWAG

Van a.s.r. kreeg De Unie het bericht dat het net overgenomen Knab van Aegon nu overgaat naar een Oostenrijkse bank BAWAG….

Word gratis lid