De Unie, in jouw belang
0345 851 851
info@unie.nl

Pensioenen, de stand van zaken

Na het mislukken van het pensioenoverleg met werkgevers en het kabinet hebben vakbonden in de media flinke tikken gekregen als het gaat om wie er de schuld heeft van het mislukken. Voor De Unie staat als een paal boven water dat het kabinet te veel vroeg van werknemers en gepensioneerden.
Voorzitter Reinier Castelein over de breuk ‘Rutte wilde een politieke deal. Maar hij had niet in de gaten dat de vakcentrales gezamenlijk optrokken en een inhoudelijke deal wilde maken. Datgene wat voorlag was niet genoeg. Ik ben de eerste die de vakbeweging kritisch tegenspreekt, maar nu ben ik hartstikke trots op het lef van de gezamenlijke bonden om Rutte met lege handen naar huis te sturen. Dit is de sterkste vakbondsvuist in de afgelopen tien jaar.’

Bij BNR gaf Reinier Castelein een eerste reactie op de breuk in de onderhandelingen. Hoewel we dus wel degelijk aangeven waar de oorzaak van de breuk ligt, is het journalistieke frame gewonnen door het kabinet. In de media lijkt het met name over AOW, ZZP en RVU boetes te gaan. Maar de werkelijkheid is, dat deze drie onderwerpen niets met pensioen te doen hebben. Uiteraard hoort AOW bij je oude dag, maar het is een heel andere vorm van inkomen dan je pensioen. Hoe de onderhandelingen spaak liepen en wat daar voor achtergronden bij horen kun je lezen op de website van onze vakcentrale VCP. Dit bericht is mede namens De Unie opgesteld.

Hoe nu verder?

De gezamenlijke bonden gaan komende tijd op verschillende manieren duidelijk maken dat het kabinet zaken goed moet regelen. Beginnend met de AOW voor mensen met zware beroepen. Voor veel leden van De Unie is dat een onderwerp wat niet bij hun past. Echter hebben we ook grote groepen leden in diverse sectoren die wel degelijk in de categorie zware beroepen vallen. Het bestuur van De Unie rekent op de onderlinge solidariteit van onze leden, zodat we op de verschillende onderwerpen gezamenlijk kunnen optrekken.

In aanloop naar de provinciale staten verkiezingen zullen er diverse manifestaties plaats vinden. De Unie doet daar ook aan mee. Leden van De Unie die graag willen aanhaken bij de manifestaties zijn van harte welkom om dat te doen.

13 december

Op donderdag 13 december is de eerste manifestatie. Deze dag zal er in de Rotterdamse haven een protest plaats vinden wat voornamelijk georganiseerd wordt door de politiebonden. Vanuit defensiebonden is er ook steun. De Unie is van de partij met een grote groep leden van De Unie Security. Ben je werkzaam in een andere sector, maar ben je solidair en wil je deze dag ook aansluiten? Mail dan naar gertjan.tommel@unie.nl