De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Wat moet je doen als je je baan kwijtraakt?

10 november 2021
Ontslag door Corona

Of het nu komt door een reorganisatie, onverwachte boventalligheid of corona: als je te horen krijgt dat je je baan kwijtraakt, is dat natuurlijk schrikken. Je moet het even laten bezinken. Maar zit niet te lang bij de pakken neer. Ga gelijk aan de slag, zodat je op tijd de juiste stappen kunt zetten. Onze specialisten geven je een paar tips.

Juridisch advies

Als je ontslag krijgt, is het verstandig om juridisch advies in te winnen. Het geeft namelijk rust om te weten dat iemand met verstand van zaken alles goed voor je bekijkt. Teken daarom niets tot je jouw situatie hebt besproken met een juridisch expert. Zoals een vaststellingsovereenkomst bij ontslag met wederzijds goedvinden. Hier staan afspraken in over je vertrek bij je werkgever, wel zo fijn om zeker te weten dat die correct en volledig zijn. Bovendien is het belangrijk om te weten of je een WW-uitkering kunt aanvragen na je ontslag. In deze blog lees je meer over vaststellingsovereenkomsten.

Juridisch advies nodig bij ontslag? De Unie helpt je graag.

Begeleiding naar ander werk

Misschien kun je met je werkgever afspraken maken over begeleiding naar nieuw werk. Zo is er soms een budget voor (om)scholing en outplacement. Hier kun je gebruik van maken om te kijken wat jouw kwaliteiten zijn en waar je die kunt gebruiken om je loopbaan voort te zetten. Je werkgever is niet verplicht om je hiermee te helpen, tenzij het is opgenomen in een sociaal plan. De Unie probeert hier tijdens onderhandelingen afspraken over te maken voor jou.

Minder inkomen

Wanneer je je baan kwijtraakt, heb je minder inkomen. Dit kun je opvangen met een WW-uitkering. Check goed of je hier recht op hebt. Houd er daarnaast rekening mee dat je pensioenopbouw stopt als je uit dienst gaat bij je werkgever. Informeer bij je pensioenuitvoerder wat er met je pensioen gebeurt en of je jouw bijdrage op vrijwillige basis kunt voortzetten. Ten slotte heb je misschien recht op toeslagen, bijvoorbeeld voor je huur of zorgverzekering. Op de website van de Belastingdienst kun je uitzoeken of je daar recht op hebt.

Solliciteren

Vanaf een week voor je eerste werkloosheidsdag tot uiterlijk een week erna kun je een WW-uitkering aanvragen. Toch beginnen je verplichtingen voor een WW-uitkering al op het moment dat je weet dat je werkloos wordt. Ga dus gelijk actief op zoek naar nieuw werk. Misschien dat onze blog met sollicitatietips je daarbij helpt.

Baan kwijt door corona

Door het coronavirus en de overheidsmaatregelen verdwijnen veel banen van de arbeidsmarkt. Heb jij geen werk meer, of ben je bang dat je dienstverband ten einde komt? Dan kun je terecht bij Toekomstpro(o)f van De Unie en de Vakcentrale voor Professionals (VCP). Bijvoorbeeld voor nieuw werk, loopbaanadvies, (om)scholing of financieel inzicht. Toekomstpro(o)f is onderdeel van de regionale mobiliteitsteams, een initiatief van de overheid. Van daaruit maken onze loopbaanbegeleiders werk van jouw toekomst.

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

 

Meer weten?

Krijg je te maken met ontslag, krijg je een vaststellingsovereenkomst aangeboden of wil je jouw nieuwe arbeidsovereenkomst laten controleren? Neem gerust contact met ons op, óók als je geen lid bent. Ons Service Center is elke werkdag bereikbaar van 8.00 tot 18.00 uur via sc@unie.nl en 0345 851 963.

 

Gerelateerde berichten

uitkering vakantie

Werkloos en op vakantie? Het kan!

Iedereen heeft soms vakantie nodig. Dus óók mensen die een WW-uitkering ontvangen. Daarom krijg je niet alleen vakantiedagen, maar ook…

Wetswijzigingen per 1 juli 2023

Op 1 januari en 1 juli vinden er altijd wijzigingen plaats op het gebied van arbeidsrecht en sociale zekerheid. Of…

Word gratis lid