De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Onderhandelingsresultaat Sabic Limburg

09 juni 2021

Ledenvergaderingen op maandag 14 juni, meld je aan!

Terugblik
Op 27 mei 2021 werd, op de locatie in Geleen, het laatste puntje op de i gezet. Hier tref je het onderhandelingsresultaat aan. Corona zorgde door de nodige vertraging en iedereen heeft moeten wennen aan het “op afstand” onderhandelen.

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

De loonsverhoging, de Bedrijfs-AOW, ODO-dagen en werkdruk hebben vanaf het begin op de agenda gestaan. De onderhandelingen namen nogal wat tijd in beslag. Liet het bedrijfsresultaat (2020) te wensen over, nu zien we weer een zeer fors stijgende lijn (ondanks dat dat het in de productie hier en daar af en toe tegen zit). De toekomst is moeilijk te voorspellen maar de vooruitzichten in de chemische procesindustrie zijn gunstig te noemen.

Sabic toonde zich echter zeer terughoudend als het om de arbeidsvoorwaardelijke ontwikkeling gaat. Het bedrijf is weinig toeschietelijk met het structureel toebedelen van de Europese winsten die voor een belangrijk deel op de site Sittard-Geleen worden behaald.

Positief is dat SABIC vanaf de start met ons het gesprek wilde aangaan over ons voorstel inzake de Bedrijfs-AOW (Regeling Vervroegd Uittreden – RVU). Er zijn goede afspraken gemaakt. De eigen bijdrage zal minimaal 0 en maximaal 1,5 maandsalaris zijn. Dit hangt af van hoeveel de overheid daarin wenst bij te dragen en van de uiteindelijke businesscase voor SABIC. Informatie aan belangstellenden zal worden verzorgd door SABIC waarschijnlijk in samenwerking met DPS (DSM Pension Services).

De ODO-dagen (terugkomdagen) zijn uitvoerig aan de orde geweest. Deze dagen zijn nog niet uit de wereld, wel is er afgesproken dat er een sprake is van een extra compensatie als je op de derde, vierde of vijfde ODO-dag niet voor instructie maar voor productie wordt ingezet. Nadere uitwerking moet nog volgen. Eind 2023 moet de normbezetting op orde zijn. Dan zal opnieuw gekeken worden naar mogelijke alternatieven voor de ODO-dagen.

De structurele loonsverhoging:  De Unie is vanouds eerder voor “procenten” dan voor “centen” (euros). We moeten er namelijk vanuit kunnen gaan dat een loongebouw geaccepteerde verhoudingen kent en goed in elkaar zit. Kennelijk zijn er redenen om het instap-niveau meer te verhogen dan de hogere niveaus. Uiteindelijk is het een combinatie geworden: verhogingen in de vorm van bedragen en van procenten. Daartoe gedwongen door de onwil van Sabic om meer dan 4% structureel te verhogen binnen een contract van 2 jaar. Onze kaderleden schatten in dat deze mix acceptabel is voor onze achterban.

Ledenraadpleging: Spreek je uit!

Graag willen wij het onderhandelingsresultaat van toelichting voorzien. Daarna kan iedereen z’n stem uitbrengen. Daarvoor zijn twee mogelijkheden:

  1. Stemmen over het onderhandelingsresultaat tijdens één van de twee vergaderingen op maandag 14 juni.

Daarvoor moet je je wel vooraf aanmelden (i.v.m. Corona beperkingen):

  • van 13.00 tot 14.15 uur (maximaal 50 personen) of
  • van 15.15 tot 16.30 uur (maximaal 50 personen)

Aanmelden vóór vrijdag 11 juli kan via de volgende link:  Klik hier. Bij aanmelding s.v.p. doorgeven:

  • naam
  • naam vakbond
  • email en
  • telefoonnummer

Zo nodig kom je op een reservelijst en komt er een extra bijeenkomst.

Locatie: Zalencentrum Maasland te Elsloo. (Vergeet je mond-neus-kapje niet).

2. Leden die niet in de gelegenheid zijn één van de twee vergaderingen op 14 juni bij te wonen hebben per mail bericht gehad om te kunnen stemmen.

Vragen?

Voor vragen kun je een e-mail sturen naar John Kapteijn of je kunt hem bellen op 06 5252 2067

 

[print_link]

 

Gerelateerde berichten

Word gratis lid