De Unie, in jouw belang
0345 851 851
info@unie.nl

Océ: Stemmen over reparatie van de opbouw en duur van de WW

In onze cao hebben we afspraken gemaakt over de reparatie en van duur en opbouw van de WW. De leden hebben per e-mail bericht ontvangen om te stemmen. 

Wat wordt er precies gerepareerd?

De regering heeft besloten om de opbouw van de WW-rechten te versoberen. In het onderstaande schema kun je zien wat dit voor gevolgen heeft.


Als we niets doen (nieuwe situatie) zal de opbouw van rechten vanaf het 10e gewerkte jaar langzamer gaan. De duur van de WW zal zonder reparatie beperkt worden tot maximaal 24 maanden. Met de reparatie (oude situatie) vullen we het paarse deel weer aan. De opbouw wordt weer 1 maand per gewerkt jaar en de duur van de WW gaat weer terug naar maximaal 38 maanden.


Wie betaalt de premie?

De medewerker betaalt zelf de premie voor het gerepareerde deel. De werkgever houdt dit in op het salaris.

Hoe hoog is de premie?

De premie voor de reparatie is voor 2018 vastgesteld op 0,2% van het bruto salaris. De verwachting is dat de komende jaren de premie zal stijgen tot 0,6%. Dit is een inschatting en is afhankelijk van het aantal mensen dat gebruik gaat maken van de regeling. De premie is gemaximeerd op 0,75%. Dit betekent dat de premie niet meer verhoogd kan worden zonder dat we opnieuw gaan overleggen over de regeling.

Stel dat men wel wil meedoen maar de collega’s niet?

Als de cao waaronder men valt gaat meedoen aan de regeling, dan doet iedereen automatisch mee. Ook de mensen die dat zelf misschien niet willen. Andersom is het ook zo dat als de cao waaronder men valt niet meedoet, men ook niet kunt kiezen om wel mee te doen.

Vanaf welk moment is de reparatie een feit?

Als de vakbonden en werkgevers akkoord zijn met de regeling dan wordt het akkoord naar het ministerie gestuurd, dan duurt het meestal nog 3 maanden voordat het cao-akkoord definitief is. De verschillende cao’s kunnen dan vanaf 1 april 2018 of 1 juli 2018 deelnemen aan de regeling. De regeling werkt niet met terugwerkende kracht.

Waar kan ik meer informatie vinden over dit onderwerp?

Op de website van www.spaww.nl vind je nog veel meer informatie over deze regeling. Mocht je daarna nog vragen hebben, dan mag deze natuurlijk stellen via john.kapteijn@unie.nl.