De Unie, in jouw belang
0345 851 851
info@unie.nl

MN Services: Stand van zaken cao

Hierbij informeren wij over de stand van zaken met betrekking tot een nieuwe cao. In december berichten wij de Unie-leden dat:

  • De compensatietoeslag blijft gehandhaafd;
  • De pensioenpremie en -verdeling blijft hetzelfde;
  • Het positieve bedrijfsresultaat leidt tot een storting van 1,5 miljoen ten gunste van de opbouw van pensioen;
  • Bod van MN voor een salarisverbetering van 1% structureel en 0,5% eenmalig.

Dit bod komt niet in de buurt van de inzet van De Unie en de laatste ledenbijeenkomst. Wij begrijpen dat MN (voorlopig) aan dit laatste bod blijft vasthouden. Werk aan de winkel dus. Argument van de werkgever voor het lage loonbod: de medewerkers verdienen gemiddeld te veel in verhouding met de ‘markt’. Gaat de werkgever dat de komende jaren steeds roepen? Het salarisbod ligt onder de inflatie. Dus de medewerker gaat in koopkracht achteruit. Terwijl het financieel goed gaat met de organisatie.

Medewerkersbijeenkomst

Op 29 januari 2019 is er een medewerkersbijeenkomst. De voorzitter van de directie zal dan iedereen informeren over de doelen van MN voor de komende periode. Één van deze doelen gaat over kostenreductie.

Dat klinkt niet bijster positief want kostenreductie gaat vaak over personeelskosten. Maar wij wachten af welke plannen de directie voor ogen heeft. Onlangs hoorden wij dat de opdrachtgevers PMT en PME hun contracten met MN voor onbepaalde tijd hebben voortgezet. Dat was in ieder geval positief nieuws in relatie tot continuïteit.

Hoe verder

Gezien de signalen vanuit de werkgever is er op heel korte termijn geen zicht op vooruitgang in het cao-proces. Daarbij willen we ook de informatie op de doelstellingen voor de komende periode afwachten vanuit de directie. Er is dus meer tijd nodig om verder te komen. Daarom is het geplande cao-overleg van 22 januari 2019 afgezegd. Na 29 januari 2019 komen we bij de Unie-leden terug om te bespreken hoe we verder gaan.