- De Unie - https://www.unie.nl -

Mijn vakantieaanvraag is geweigerd, wat nu?

Voor twee tientjes naar de andere kant van de wereld of voor een dubbeltje naar Londen. Met alle frappante prijzen van reisbureaus en -organisaties, is het lastig om geen vakantie te boeken. Of je nu vakantie boekt voor een paar dagen of meerdere weken, vrij vragen bij je werkgever is een must. Vaak accepteert je werkgever dit wel. Maar wat als hij dit weigert?

De vaststelling van je vakantie(dagen) en de wijze waarop je vakantie aanvraagt, kan in verschillende documenten staan. Check daarom altijd je cao, bedrijfsreglement of arbeidsovereenkomst. Zo weet je precies waar je aan toe bent. In sommige sectoren is het namelijk niet mogelijk om vakantie op te nemen gedurende bepaalde periodes. Zonde als je net een vakantie boekt in die periode.

Hoe vraag ik vakantie aan?

Het is van belang dat je je werkgever schriftelijk laat weten wanneer en hoelang je vakantie wilt nemen. Het is goed om te weten dat je werkgever dit niet zomaar mag en kan weigeren. Dit kan namelijk alleen als er sprake is van gewichtige redenen, bijvoorbeeld een bedrijfsvoering die ernstig verstoord raakt. Denk aan een enorme stijging in drukte of overlapping tussen vakantiedagen van jou en je collega’s. Een andere reden voor weigering is natuurlijk het hebben van te weinig vakantie-uren of -dagen.

Je werkgever is verplicht binnen twee weken op de (schriftelijke) aanvraag te reageren. Heb je nog niets gehoord, maar zijn de twee weken wel gepasseerd? Dan mag je ervan uitgaan dat je werkgever de aanvraag heeft goedgekeurd.

Indien je vakantieaanvraag wordt geweigerd

In het geval van een weigering van je vakantieaanvraag, is het van belang dat je werkgever uitlegt waarom de aanvraag is afgekeurd. Ga het gesprek aan en vind een gezamenlijke oplossing. Misschien is het op te lossen door je vakantie met twee of drie dagen te verplaatsen. Communicatie is de sleutel tot succes.

In het geval van een weigering, dient je werkgever je de gelegenheid te bieden om op een ander moment vakantie te nemen.

Mag een werkgever mijn vakantieaanvraag intrekken?

Een goedgekeurde aanvraag is prettig en geeft rust. (‘Nu kan ik eindelijk die vakantie boeken!’) Echter, een werkgever mag terugkomen op zijn besluit. Onder bepaalde omstandigheden kan zo’n goedgekeurde vakantie gewijzigd worden. Je werkgever moet daar natuurlijk goede redenen voor hebben.

In een gesprek zal hij je vertellen waarom je tóch moet blijven. Het goede nieuws in dit vervelende scenario is wel dat je eventuele schade, bijvoorbeeld doordat jij een vliegvakantie moet annuleren, kunt vorderen bij je werkgever.

Hulp nodig bij je geweigerde vakantieaanvraag?

Heb jij te maken met een geweigerde vakantieaanvraag of heb je andere zaken die hiermee te maken hebben? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag. Wij zijn telefonisch bereikbaar via 0345 – 851 963 of via sc@unie.nl.