De Unie, in jouw belang
0345 851 851
info@unie.nl

Kan mijn werkgever terugkomen op de contractverlenging die hij heeft beloofd?

Iets meer dan een maand geleden ging het nog goed met de economie. Nu hebben veel werkgevers het financieel zwaar. Maar wat nou als hij een tijd geleden heeft gezegd dat je contract verlengd zou worden. Mag hij terugkomen op die belofte? Onze ervaren arbeidsjuristen vertellen het je graag.

Een belangrijk verschil: toezegging of aanbod

Allereerst is nodig om het onderscheid te bespreken tussen een toezegging en een aanbod.

Toezegging
Je hebt in principe recht op contractverlenging als dat wordt toegezegd.

Aanbod
Je hebt pas een overeenkomst over contractverlenging als jij akkoord bent gegaan met het aanbod – schriftelijk of mondeling.

Het kan moeilijk zijn om te bepalen of je te maken hebt met een toezegging of een aanbod. Vaak kun je uit de omstandigheden – de setting of manier van vragen – wel opmaken of je ergens mee akkoord moet gaan. Is dat zo? Dan heb je een aanbod gehad. Weet je het niet zeker? Neem gerust contact met ons op, misschien kunnen wij je helpen.

Juridisch geldig

Heeft je werkgever een contractverlenging toegezegd, of heeft hij deze aangeboden en ben jij hiermee akkoord gegaan, “bij voorkeur aantoonbaar”? Dan is er sprake van een juridisch geldige overeenkomst. Hier mag je werkgever niet zomaar op terugkomen. Je hebt recht op de contractverlenging.

Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW)

We krijgen veel vragen over dit onderwerp, waarschijnlijk omdat er veel werkgevers zijn die nu liever geen contract verlengen, omdat ze het financieel zwaar hebben. Werkgevers die nu op de loonkosten willen besparen. Is dit bij jou het geval? Wijs je werkgever dan op de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW). Hij krijgt van de overheid een tegemoetkoming voor de loonkosten. Hij wordt ondersteund, zodat jij niet de dupe wordt van de economische gevolgen van het coronavirus.

Meer weten

Zit jij in deze situatie, of heb je vragen over dit artikel? Neem gerust contact met ons op via sc@unie.nl of 0345 851 963. Ons Service Center en onze arbeidsjuristen zitten elke werkdag van 8.00 tot 18.00 uur voor je klaar. En heb je andere vragen over de impact van het coronavirus op jouw werk en inkomen? Check dan onze speciale coronapagina.