De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

ING: cao-onderhandelingen

08 maart 2021
CAO ING BANK 2020

In deze nieuwsbrief aandacht voor de onderhandelingen voor een nieuwe cao. Op 17 februari en 3 maart 2021 heeft ING haar aanbod toegelicht en wij hebben erop gereageerd. Ik licht er een aantal punten uit en geef er commentaar bij op basis van de meer dan honderd gesprekken, die ik met ING’ers heb gevoerd in de afgelopen maanden.

Ontvang jij onze ING-nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in!

Loon of geen loon?

ING heeft een stap gezet door niet meer drie jaar maar nog maar twee jaar een nullijn te willen. Twee jaar geen collectieve loonsverhoging. Twee keer nul in plaats van drie keer nul is bij mij nog steeds nul. Wij gaan geen cao sluiten zonder collectieve loonsverhoging, dus dat schiet niet erg op. Voor de periodiek per 1 april zat ING eerst op de nullijn, maar daar bieden ze nu aan medewerkers die onder het midden van hun schaal zitten 1% als stap per jaar. Dat is nu 2,85%. Zit je daarboven, dan blijf je, als het aan de bank ligt, stilstaan daar waar nu je nog 2% krijgt. Een vrij duidelijk statement van de bank dat je overbetaald bent en dat zij daar wat aan willen doen om jouw arbeidsmobiliteit te ‘bevorderen’. Dit voelt niet als (h)erkenning voor de inzet van jou aan de klanten en aandeelhouders van ING. Het past ook niet in de evenwichtige behartiging van de belangen van alle bij de onderneming betrokken partijen. Aangezien het bedrijfsresultaat van ING solide is en de vooruitzichten ronduit positief zijn, zo vertelde de CEO vol trots aan de analisten. Dit irriteert heel veel redelijke ING’ers die best bereid waren om gelet op corona en de onzekere tijd voor de collectieve loonsverhoging tevreden te zijn met tenminste de prijsinflatie. Zonde van al die negatieve energie. Daar zit echt niemand op te wachten.

Slim of stom?

De jubileumgratificaties van 10 en 25 jaar wil ING binnen drie jaar afbouwen tot nul om lange dienstverbanden niet te ‘stimuleren’. De bank ziet medewerkers liever na 4 à 5 jaar de bank weer verlaten vanuit de gedachte van een ecosysteem op de arbeidsmarkt. Op het moment dat medewerkers na veel investeren in kennis en ervaring van waarde worden voor de bank moeten ze weer weg. Collectieve kennis en ervaring gaat verloren waardoor er weer meer extern moet worden ingehuurd omdat intern de mens- en denkkracht verloren gaat. En de druk op de bestaande medewerkers om deadlines te blijven halen én nieuwe medewerkers op te leiden, blijft maar toenemen. Een vicieuze cirkel van meer kosten en risico’s voor de bedrijfsvoering die ING’ers maar niet begrijpen. Er zijn kennelijk geen grenzen aan wat er van jou gevraagd kan worden omdat ING de aandeelhouders mooie cijfers en dividend heeft beloofd.

Waarde of waardeloos?

ING kiest er in deze onderhandelingen voor andere accenten te leggen in haar aanbod voor een nieuwe cao. De vraag aan jou is wat jij er voor waarde aan hecht?

  • ING biedt een viertal ontwikkeldagen aan om gezamenlijk te werken aan training en ontwikkeling. Of en hoe is dit te organiseren in jouw werk en welke waarde heeft dit voor jou? En is dit meer of minder dan je nu al hebt?
  • ING wil rouwverlof toekennen met een minimum van vijf in plaats van twee dagen met ruimte voor maatwerk. Is dit passend en waardevol of niet? Wil je wel meer dagen, of is het voor jou bijvoorbeeld waardevoller als je ook rouwverlof krijgt als een dierbare vriend van je komt te overlijden?
  • Ook biedt de bank ING’ers die drie jaar voor hun pensioen staan en vrijwillig willen vertrekken een regeling vervroegd uittreden aan ter hoogte van drie jaar de AOW of de transitievergoeding als deze lager is. Van waarde of waardeloos voor jou?
  • Verder wil ING de Collectief Maatschappelijke Uitkering (CMU) afhankelijk maken van het bedrijfsresultaat van ING in plaats van een vast percentage. Word je er warm van of laat het je koud?
  • Zijn online fysiotherapie, mantelzorgmakelaar en een gezondheidscheck voor iedereen waardevolle of waardeloze zaken op het gebied van wellbeing? En wat voegen ze toe aan wat je al verzekerd hebt, of bewust onverzekerd hebt gelaten omdat het je meer kost dan het voor je waard is?

Met jouw antwoorden lukt het ons beter om de waarde van het pakket te bepalen.

Reactie

Laat alsjeblieft weten wat je van het aanbod van ING vindt via de mail emanuel.geurts@unie.nl of telefonisch via 06-5252 2074. Wij doen het immers voor jou.

Vervolg

Aanstaande woensdag 10 en donderdag 11 maart staan ronde 13 en 14 gepland. Daarna is er alleen nog een ronde op 17 maart  en een op 13 april 2021. Gelet op de bovenstaande beschrijving van de stand van zaken is het realistisch om ervan uit te gaan dat we er dan niet uit gaan komen met ING.

 

[print_link]

Gerelateerde berichten

ING: cao-overleg vastgelopen

Op 19 januari hebben vakorganisaties gesproken met ING over de nieuwe cao. Dit was een uiterste poging om via onderhandelingen…

Word gratis lid