De Unie, in jouw belang
0345 851 851
info@unie.nl

Heb je het recht op thuiswerken?

Veel van ons werken al een paar maanden thuis. Dan kan het spannend zijn om weer naar werk te gaan en in de buurt te komen van je collega’s. Mag je langer thuiswerken afdwingen? In andere woorden: heb je het recht op thuiswerken? De rechtbank Gelderland heeft bepaald van niet. Onze arbeidsrechtexperts leggen deze uitspraak uit.

 

De uitspraak

Een werknemer had sinds 15 maart thuisgewerkt, maar moest vanaf 6 mei weer naar kantoor komen. Daar voelde ze zich niet prettig en veilig bij. Ze vroeg haar werkgever toestemming om langer thuis te blijven werken, in ieder geval tot 1 september; die ging daar niet mee akkoord. Toen stapte ze naar de rechter. De rechtbank oordeelde dat de werkgever gelijk had: hij heeft genoeg maatregelen getroffen voor een veilige werkplek en goed uitgelegd waarom het nodig was dat de werknemers op kantoor werken. Verder zei de rechter: ‘Het zeer algemeen geformuleerde overheidsadvies over zoveel mogelijk thuis werken grijpt niet zo ver in op deze specifieke rechtsverhouding dat werknemer daaruit een “recht op thuiswerken” kan putten’.

Geen recht op thuiswerken

Je kunt thuiswerken dus niet afdwingen. Je kunt hoogstens verzoeken om langer thuis te blijven werken, maar hier hoeft je werkgever niet mee akkoord te gaan. Wel is je werkgever verplicht om voor een veilige werkplek te zorgen. En daar kun jij een handje bij helpen. In dit artikel lees je wat jouw werkgever moet doen, en wat jij kunt doen voor een veilige werkplek. Voel je je niet veilig genoeg op werk? Bespreek met je werkgever welke maatregelen misschien wel helpen.

Meer weten

Heb je vragen over de coronacrisis, thuiswerken of deze corona-uitspraak? Neem gerust contact met ons op, ook als je geen lid bent. We helpen je graag. Ons Service Center is elke werkdag bereikbaar van 8.00 tot 18.00 uur via sc@unie.nl en 0345 851 963.