De Unie, in jouw belang
0345 851 851
info@unie.nl

Eerste corona-uitspraak: medewerker krijgt gelijk

Vrouw schrijft in haar notitieboekje.

De Rechtbank van Amsterdam heeft vorige week de eerste ‘corona-uitspraak’ gedaan. Een medewerker van een broodjeszaak kreeg door corona maar de helft van zijn salaris uitgekeerd, terwijl zijn werkgever wel ondersteuning kreeg via de NOW-regeling. Dit resulteerde in de eerste zaak in een arbeidsconflict veroorzaakt door de coronacrisis. De rechtbank oordeelde in het voordeel van de medewerker. En da’s goed nieuws voor toekomstige, vergelijkbare arbeidsconflicten.

De situatie

De broodjeszaak in Amsterdam had op 1 maart nieuwe medewerkers aangenomen, in voorbereiding op het drukke toeristenseizoen. Die bleef uit: twee weken later ging ons land in lockdown en moest de zaak sluiten. De werkgever kreeg een tegemoetkoming via de NOW-regeling: genoeg om het salaris van de oude medewerkers te betalen, niet genoeg voor de nieuwe – in de subsidieberekening zijn die niet meegenomen. Het leek hem een eerlijke oplossing om het salaris van alle medewerkers te halveren.

Rechtszaak

Een van de medewerkers spande een rechtszaak aan, en kreeg dus gelijk van de rechter. Een werkgever mag de arbeidsvoorwaarden namelijk niet eenzijdig wijzigen. Bovendien is een van de voorwaarden voor NOW-ondersteuning dat het salaris volledig moet worden doorbetaald. Je werkgever mag je hoogstens vragen of je (tijdelijk) genoegen neemt met minder salaris of vakantiegeld. Hier moet je dan wel expliciet mee akkoord gaan.

Belangrijk precedent

Dat de rechter de medewerker gelijk zou geven, was dus een beetje te verwachten. Toch is het een belangrijk precedent voor vergelijkbare arbeidsconflicten. Zit jij in dezelfde situatie? Maak er werk van. Weet je niet waar je moet beginnen, neem gerust contact op met onze ervaren arbeidsjuristen. Zij leggen je graag uit waar je recht op hebt en kunnen bemiddelen tussen jou en je werkgever.

Meer weten

Heb je vragen over de NOW-regeling, jouw rechten in deze coronacrisis of wil je jouw situatie graag voorleggen aan onze experts? Neem gerust contact met ons op. We zijn elke werkdag bereikbaar van 8.00 tot 18.00 uur, via sc@unie.nl en 0345 851 963.