De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Drankindustrie: Onderhandelingen cao afgerond

25 januari 2022

Met deze nieuwsbrief informeer ik, belangenbehartiger Emanuel Geurts, je over de onderhandelingen over een nieuwe cao Dranken per 1 januari 2022.

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Onderhandelingen

Het cao-overleg is op 23 november 2021 gestart met de toelichting van de inzet van De Unie, de andere vakorganisaties en werkgevers om te komen tot een nieuwe cao Dranken. Je kunt dit teruglezen in mijn vorige ledenbrief via deze link.

Maandag 24 januari 2022 zijn we verder gaan onderhandelen over die inzet. Werkgevers hebben gelijk hun kaarten op tafel gelegd en aangegeven dat zij in een spagaat zitten. Aan de ene kant ervaren zij de negatieve effecten van de coronacrises en aan de andere kant voelen zij de druk van de arbeidsmarkt om wél een collectieve loonsverhoging te bieden.

Laatste bod

Na enkele ronden met toelichtende vragen, schorsingen en verzoeken aan werkgeverszijde om een ruimer bod te krijgen, hebben werkgevers ons duidelijkheid willen geven over hun (on)mogelijkheden en ons een laatste bod gedaan. De belangrijkste items uit dit bod zijn:

  • Een cao voor een jaar van 1 januari 2022 tot en met 31 december 2022.
  • Een collectieve loonsverhoging van 2,5% met terugwerkende kracht per 1 januari 2022.
  • Een tweejarige pilot met het generatiepact (80% werken/90% loon/100% pensioen) per
    1 oktober 2022 voor bedrijven met meer dan 75 medewerkers.
  • Financieel advies voor medewerkers bij het ‘kruispuntgesprek’ voor medewerkers van 60 jaar en ouder.
  • Invoering van een diversiteitsdag. Medewerkers die een andere geloofsovertuiging hebben, kunnen een collectieve christelijke feestdag ruilen voor bijvoorbeeld het Suikerfeest of Lichtjesdag.

Werkgevers willen met dit bod recht doen aan de belangen van zowel de werknemers als de werkgevers in de sector. Werkgevers hopen dat het aan het einde van 2022 weer wat beter zal gaan met de sector. De gehele tekst van het aanbod van werkgevers vind je hier.

Stemming

Nu werkgevers hun laatste bod hebben gedaan, is het aan jou om jouw mening erover te geven.  De leden hebben een uitnodiging ontvangen om te stemmen. Wanneer de leden van de vakorganisaties en de werkgevers positief stemmen, is er een nieuwe cao Dranken 2022.

Contact

Als je wilt reageren op deze nieuwsbrief of contact wilt hebben over een collectieve zaak, dan kan je me bereiken via emanuel.geurts@unie.nl of via mijn telefoonnummer 06-5252 2074. Voor individueel advies kan je contact opnemen met mijn collega’s van de afdeling Service Center via 0345-851 963, via email sc@unie.nl of de chatfunctie op www.unie.nl. We helpen je graag!

 

[print_link]

Gerelateerde berichten

Drankindustrie: nieuwe update

Op dinsdag 31 mei 2022 hadden cao-partijen een bijeenkomst bij wijnimporteur en wijnproducent LFE in Maartensdijk. Daar spraken we over…

Word gratis lid