De Unie, in jouw belang
0345 851 851
info@unie.nl

Dranken: Technisch overleg en cao

Maandag 11 oktober jongstleden hebben werkgevers, De Unie en de andere vakorganisaties een technisch overleg gehad en gesproken over de stand van zaken in de sector, de cao-studies en de onderhandelingen voor de komende cao.

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Stand van zaken

Werkgevers hebben geschetst hoe het er bij hen in de sectoren aan toegaat. De horeca is weer open tot twaalf uur in de avond maar heeft te maken met een personeelstekort. Dat drukt op de te maken omzet. De evenementenbranche is nog nauwelijks weer aan de gang. De contractcatering heeft te maken met kantoren die niet of half gevuld zijn met medewerkers. De omzet voor de frisdrankindustrie viel de afgelopen zomer qua omzet tegen door het uitblijven van hoge temperaturen waardoor er minder frisdrank is verkocht. Wel positief is het feit dat werkgevers en hun personeel elkaar weer in de bedrijven kunnen ontmoeten en met elkaar kunnen werken. Dat wordt als bijzonder prettig ervaren.

Cao-studies

  • Werkgevers hebben onderzoek gedaan naar het generatiepact en willen dit doen in de vorm van een pilot. Ze komen hier in de komende onderhandelingen met een voorstel voor.
  • Werkgevers zijn verder gegaan met hun onderzoek naar de klokurenmatrix. Ze willen de weekenden minder zwaar belasten en de nachten zwaarder. Door de toeslagen daar op aan te passen kan je een minder belastend rooster voor medewerkers maken. Werkgevers willen hier in de komende cao een kostenneutraal voorstel voor doen aan vakorganisaties.
  • Er is een bureau voor financieel advies (Prikkl) aan medewerkers geselecteerd.

Cao 2022

De huidige cao Drankenindustrie loopt tot 1 januari 2022. Werkgevers willen nieuwe cao-afspraken met ons maken. Wat is voor jou belangrijk en wil je dat De Unie inbrengt tijdens de volgende cao-onderhandelingen? Ik ontvang dit graag van jou vóór maandag 15 november aanstaande via emanuel.geurts@unie.nl. Met jouw input en het arbeidsvoorwaardenbeleid van De Unie maak ik onze inzetbrief voor de onderhandelingen. Het cao-overleg start digitaal op dinsdag 23 november 2021. De andere onderhandeldata moeten nog gepland worden in december 2021 en januari 2022. Na de eerste onderhandelingsronde krijg je van mij een verslag met de inzet van De Unie en werkgevers voor de nieuwe cao Dranken.

Volger

Zou je deze nieuwsbrief willen delen met je collega’s en ze ook wijzen op de mogelijkheid om volger te worden van De Unie? Zo blijven jouw collega’s ook een beetje op de hoogte van de ontwikkelingen. Ze kunnen gratis volger worden via www.unie.nl/volg-de-unie. Alvast bedankt!

Contact

Als je wilt reageren op deze nieuwsbrief of contact wil hebben over een collectieve zaak, dan kan je mij, belangenbehartiger Emanuel Geurts, bereiken via emanuel.geurts@unie.nl of via mijn telefoonnummer 06-5252 2074. Voor individueel advies kan je contact opnemen met mijn collega’s van de afdeling Service Center via 0345-851 963, via e-mailadres sc@unie.nl of de chatfunctie op www.unie.nl. We helpen je graag!

 

Afdrukken