De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

DAS Rechtsbijstand: Onderhandelingen sociaal plan

03 maart 2022

Op 31 december 2021 liep het sociaal plan van DAS af. De vakorganisaties en HR DAS hebben op 17 januari 2022 een eerste ronde onderhandelingen gehad over een nieuw sociaal plan en op 9 februari 2022 de tweede. Afgelopen 2 maart was de derde ronde. Hieronder een toelichting erop en de vraag om jouw feedback erop te geven.

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Onderhandelingen

Hoewel HR geen grootschalige reorganisaties voorziet, is er wel behoefte aan een sociaal plan. DAS gaat daarbij uit van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) en het principe ‘van werk naar werk’. DAS stelt een naar leeftijd gedifferentieerde ontslagvergoeding voor. Dus ben je onder de 40 dan krijg je een factor 1,25, tussen de 40 en 50 1,5, tussen de 50 en 60 2,0 en vanaf 60 jaar 2,5. Wij kijken met name naar de waarde ervan voor medewerkers en komen de volgende keer met een tegenvoorstel.

DAS voelt wel wat voor ons voorstel om een suppletieregeling twee jaar in het sociaal plan te zetten. Hoe deze er precies uit moet komen te zien, komt in de vierde ronde aan bod. We hebben het verder gehad over de drie fasen in het sociaal plan, te weten preventieve mobiliteit, préboventalligheid en boventalligheid. Werkt dit goed of moeten we er twee fasen van maken? We hebben behalve de ontslagvergoeding, suppletieregeling en fasering ook andere punten doorgesproken zoals een mobiliteitsbudget voor flexkrachten, bezwaarreglement sociaal plan en de snelle beslissersregeling.

Vervolg

Woensdag 23 maart aanstaande staat de vierde en laatste onderhandelingsronde gepland. We gaan zien of we er dan samen gaan uitkomen en jou een onderhandelingsresultaat kunnen voorleggen.

Wat vind jij?

Jouw mening telt, dus ik, belangenbehartiger Emanuel Geurts, verneem graag van jou wat jij van deze onderhandelingen vindt. Laat je me dit uiterlijk dinsdag 22 maart aanstaande weten via emanuel.geurts@unie.nl? Alvast bedankt!

Contact

Als je wilt reageren op deze nieuwsbrief of contact wil hebben over een collectieve zaak, dan kan je me bereiken via emanuel.geurts@unie.nl of via mijn telefoonnummer 06-5252 2074. Voor individueel advies kan je contact opnemen met mijn collega’s van de afdeling Service Center via 0345-851 963, via email sc@unie.nl of de chatfunctie op www.unie.nl. We helpen je graag!

 

[print_link]

 

Gerelateerde berichten

Verzekeringsbedrijven: Cao

Met dit bericht informeren wij over de uitslag van de gehouden stemmingen over het onderhandelingsresultaat voor de nieuwe cao voor…

Verzekeringsbedrijven: Cao update

Met dit bericht informeren wij  je over de onderhandelingen voor een nieuwe cao Verzekeringsbedrijven van woensdag 13 december 2023.  Het…

Word gratis lid