De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

DAS: Onderhandelingen sociaal plan

25 januari 2022

Op 22 november 2021 hebben de vakorganisaties en HR DAS het sociaal plan geëvalueerd en een verkenning gedaan op een eventueel nieuw sociaal plan. Meer hierover vind je in deze nieuwsbrief. Op 17 januari 2022 hebben we een eerste ronde onderhandelingen gehad met HR over een nieuw sociaal plan. Hieronder een toelichting hierop en de vraag wat jij er van vindt?

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Onderhandeling

Het op 31 december 2021 afgelopen sociaal plan heeft de afgelopen drie jaar bij DAS als vangnet bij reorganisaties gefunctioneerd. HR voorziet geen grootschalige reorganisatieplannen maar ziet wel de waarde van een sociaal plan. DAS gaat in een nieuw sociaal plan uit van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB). De transitievergoeding in de WAB is lager dan in de WWZ.  Een eventueel nieuw sociaal plan is daarmee niet kostenneutraal. De vakorganisaties hechten hier wel aan. Wij willen daarom compensatie in de toegepaste factor en andere items uit het sociaal plan.

De vakorganisaties hebben een lijst met punten over het sociaal plan bij HR ingediend die voor bespreking en/of wijziging in aanmerking komen. Denk daarbij aan het voorstel voor een externe voorzitter voor de bezwaarcommissie sociaal plan, de definitie van passende functie, het gebruik van de plaatsmakersregeling en de vrijstelling van werk. HR en de vakorganisaties hebben naast de ontslagvergoeding alle andere punten doorgesproken. De komende keer gaan we merken of we hier samen gaan uitkomen.

Vervolg

Woensdag 9 februari aanstaande staat de tweede (digitale) onderhandelingsronde gepland. Daarna is er geen nieuwe afspraak meer gemaakt. Of dit nodig is, hangt af van de vraag of er wel of niet een onderhandelingsresultaat is bereikt.

Wat vind jij?

Jouw mening telt, dus ik, belangenbehartiger Emanuel Geurts, verneem graag van jou wat jij van deze onderhandelingen vindt. Laat je me dit uiterlijk dinsdag 8 februari aanstaande weten via emanuel.geurts@unie.nl? Alvast bedankt!

Contact

Als je wilt reageren op deze nieuwsbrief of contact wil hebben over een collectieve zaak, dan kan je me bereiken via emanuel.geurts@unie.nl of via mijn telefoonnummer 06-5252 2074. Voor individueel advies kan je contact opnemen met mijn collega’s van de afdeling Service Center via 0345-851 963, via email sc@unie.nl of de chatfunctie op www.unie.nl. We helpen je graag!

 

[print_link]

Gerelateerde berichten

Verzekeringsbedrijven: Cao

Met dit bericht informeren wij over de uitslag van de gehouden stemmingen over het onderhandelingsresultaat voor de nieuwe cao voor…

Word gratis lid