De Unie, in jouw belang
0345 851 851
info@unie.nl

Corona en je werk: wat kan wel, en wat niet?

thuis werken tijdens het coronavirus

Het kabinet heeft grootschalige maatregelen aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen, die veel impact hebben op de samenleving. Alles verandert, van onze thuissituatie tot scholen en werk. Werken tijdens deze crisis is daarom even wennen. Waar moet je op letten? Wat kan in deze tijden wel, en wat niet? En wat mag je werkgever eigenlijk van je vragen? Je leest het hier.

Het kabinet en RIVM hebben iedereen in Nederland – dus ook jou en je werkgever – geadviseerd om tot en met woensdag 20 mei zoveel mogelijk thuis te werken. Heb je een of meer milde gezondheidsklachten, of heeft je huisgenoot koorts of last van benauwdheid? Dan móét je thuis blijven. Milde gezondheidsklachten zijn:

  • niezen
  • keelpijn
  • loopneus
  • licht hoesten
  • verhoging tot 38 graden

Werk je in een vitale infrastructuur? Dan is het belangrijk dat je blijft werken, mits je geen klachten hebt zoals neusverkoudheid, keelpijn, hoesten, in combinatie met een verhoging tot 38 graden. Met deze klachten mag je werkgever je niet verplichten om toch naar het werk te komen. Twijfel je over je klachten? Overleg dan met je werkgever.

Hygiënevoorschriften

Ga je de deur uit en naar kantoor? Neem dan maatregelen om verspreiding van het virus tegen te gaan.

  • Was je handen regelmatig met water en zeep, en droog je handen met een papieren handdoek.
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
  • Gebruik papieren zakdoekjes als je hoest of niest, en gooi deze direct weg.
  • Schud geen handen.
  • Houd minstens 1,5 meter afstand tussen jou en anderen.

Veilige werkplek

Je werkgever is verplicht om te zorgen voor een veilige en gezonde werkplek. Risico’s moet hij inventariseren, en hij moet maatregelen nemen om deze uit te sluiten of te verkleinen. Dit betekent niet dat hij iedereen thuis moet laten werken. Wel moet hij extra aandacht besteden aan veiligheids- en hygiënevoorschriften en -maatregelen.

Loon, vakantiedagen en werktijden

In principe word je gewoon doorbetaald, ook als er minder werk te doen is, thuiswerkt of ziek bent. Je werkgever kan je niet verplichten om vakantiedagen op te nemen. Wel kan hij je werktijden aanpassen; zo kan je werkgever ervoor zorgen dat er niet te veel mensen tegelijk werken, en dat je niet tijdens de spits hoeft te reizen.

Om te voorkomen dat je werkgever financieel in de problemen komt en eventueel medewerkers moet ontslaan vanwege het coronavirus, heeft het kabinet een nieuwe regeling in het leven geroepen: de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW). Deze regeling vervangt de regeling werktijdverkorting.

Meer weten

Op de hoogte blijven van de corona-ontwikkelingen die impact hebben op jouw werk en inkomen? Schrijf je gratis in voor De Unie!