De Unie, in jouw belang
0345 851 851
info@unie.nl

Contractcatering: Onderhandelingen over de nieuwe cao gestart!

De huidige cao loopt op 1 april af. Vorige week is De Unie, samen met werkgevers en de andere vakbonden in de catering, gestart met gesprekken over een nieuwe cao. Uiteraard gaan we ons best doen om een aantal belangrijke punten af te spreken. Zoals een goede loonsverhoging, goede opleidingsmogelijkheden en duurzame inzetbaarheid.  

Ontwikkelingen in de branche

De wereld van de catering verandert razendsnel en dat kan gevolgen hebben voor de toekomst. De Unie vindt het belangrijk om hierover in gesprek te blijven met Veneca, de brancheorganisatie in de contractcatering.

Enkele ontwikkelingen:

 • de concurrentie van buiten de sector neemt flink toe. Supermarkten, horecazaken, foodtrucks en bezorgdiensten betreden de markt;
 • onze klanten verwachten cateringdiensten steeds minder in de bedrijfsrestaurants, maar meer op plaatsen waar ze elkaar ook op andere tijden ontmoeten;
 • klanten verwachten in toenemende mate gezond voedsel, duurzame maaltijden, ‘smaakbeleving’, flexibiliteit, snelheid en gemak.Er ontstaan dus nieuwe trends waarop de bedrijven en medewerkers moeten inspelen.

Op naar een nieuwe cao

De Unie heeft in de gesprekken als belangrijkste punten naar voren gebracht:

 • Loon
  Het gaat goed met de economie, maar er zijn ook verhogingen van allerlei producten zoals energie. De inflatie zal dit jaar ruim 2,5% bedragen.
  Daarom een duidelijke loonsverhoging die leidt tot koopkrachtverbetering.
 • Duurzame inzetbaarheid
  Een vrijwillige regeling om het werk geleidelijk te verminderen, een regeling waarbij de medewerker nog 80% van zijn uren werkt, 90% salaris ontvangt en 100% pensioenopbouw.
 • Ontwikkeling en opleiding
  – Goede mogelijkheden voor trainingen voor het op peil houden eigen functie;
  – Mogelijkheid voor het volgen van opleidingen voor functies binnen of buiten de branche.
 • Vitaliteit
  Aandacht voor gezondheid, niet-roken, duurzaam eten en beweging. Om de drie jaar een gesprek of scan om na te gaan of je op de goede weg bent.

Voortgang gesprekken

Op dinsdag 12 maart 2019 gaan we verder met de onderhandelingen. Natuurlijk houden we de Unie-leden op de hoogte van het verloop. Vragen en/of suggesties zijn altijd welkom via e-mail emanuel.geurts@unie.nl of bel 06-5252 2074.

Wisseling belangenbehartiger

Na vele jaren verbonden te zijn aan de branche ga ik een andere sector vertegenwoordigen voor De Unie. Emanuel Geurts is mijn opvolger voor de Unie-leden bij de contractcatering. Om de overgang zo goed mogelijk te laten verlopen, doen wij de eerste gesprekken nog samen.