De Unie, in jouw belang
0345 851 851
info@unie.nl

Cao-onderhandelingen Rabobank en Obvion

Onderstaande brief is door Emanuel Geurts vandaag naar Wiebe Draijer gestuurd over het opschorten van de onderhandelingen bij Rabobank en Obvion. 

Schrijf je hier in voor de Rabobanknieuwsbrief

“Beste Wiebe,

Het is goed om een toelichting te geven waarom wij niet akkoord gaan met het bod van de Rabobank. Voor jou, onze leden en de medewerkers van de Rabobank. Ik gebruik daarbij onder andere de vergelijking van de film en foto alsook openbare cijfers van de bank en de inflatie.

Foto’s

Als ik terugkijk naar de foto’s van ieder afgelopen jaar, dan zie ik een bank die een prima netto resultaat haalt. Dit jaar zal door corona fors lager worden afgesloten. De gemiddelde inflatie (CPI) wisselt per jaar maar de ontwikkeling van het structurele loon van de Rabomedewerkers blijft er jaar op jaar bij achter. De ene keer meer dan de andere keer.  

Film

Een film is het achter elkaar zetten van een aantal foto’s. Het geeft een totaalbeeld. Het totaal is een optelsom van zakelijke punten, cijfers, euro’s, belangen maar ook een gevoel. Dit maakt dat we nu een keer “nee” zeggen en niet meegaan met de argumentatie van de bank. Keer op keer wordt er een beroep gedaan op het coöperatieve karakter van de bank als er cao-onderhandelingen zijn. Tegelijk sluit de Rabobank net zo hard kantoren, zijn er sinds 2016 meer dan 10.000 medewerkers ontslagen en wordt er periodiek een keurig ‘dividend’ aan de certificaathouders uitgereikt. Ik vraag mij af waar het coöperatieve karakter van de bank dan in terugkomt? In ieder geval niet in het huidige cao-bod van de bank. Moet het dan alleen bij de werknemers vandaan komen? Het is wel een beetje van tweeën-één.

Loon op nummer 1

Medewerkers geven aan dat zij een prima salaris bij de Rabobank hebben maar dat dit al jaren nauwelijks meer waard wordt. Voor vele collega’s die aan het einde van hun schaal zitten zelfs elk jaar afneemt door de inflatie. Logisch dat loon met stip op nummer één staat op de ruim 10.000 keer ingevulde medewerkersenquête. Zeker als er bij andere financials met veelal dezelfde vraagstukken wel cao’s met echte inkomensontwikkeling worden afgesloten. Je kunt overtuigd bij en voor de coöperatieve bank willen werken én niet consequent achteruit willen gaan in besteedbaar inkomen.

Mooi weer spelen

Tot mijn verbazing lees ik in de communicatie van de bank dat een deel van jullie bod, de € 200,- netto, toch wordt uitgereikt richting de medewerkers. Een mooi gebaar maar roept bij mij de vraag op hoe serieus jullie de cao-onderhandelingen nemen? Gaan jullie nog meer buiten ons om doen richting medewerkers? Dit voelt als mooi weer spelen terwijl het heel hard regent. Een extra vrije dag voor de medewerkers? Nee hoor, het is de Goede Vrijdag die we omzetten naar een diversiteitsdag. Het ontwikkelbudget wordt verhoogd. Jazeker, maar 20 miljoen ontwikkelbudget uit 2017 en 2018 is onbenut bij de bank gebleven ondanks ook jouw toezegging dat we dit echt op zouden maken.  

Poll

We zeggen geen nee om het nee zeggen. De uitslag van de eerder gehouden medewerkersenquête zegt genoeg. Een zeer duidelijk signaal. De massale reactie op de tweedaagse korte poll vorige week, ruim 1.000 medewerkers hebben gereageerd, heeft ons nogmaals een duidelijk beeld gegeven; 75% kan zich niet vinden in jullie bod. Om meerdere redenen.

Bod bonden

Ons laatste bod van twee keer 1% structurele loonsverhoging in 2021 met een éénmalig bedrag van € 400,- netto voor de medewerkers heeft de bank niet geaccepteerd. Ondanks dat de bonden al heel veel water bij de wijn hebben gedaan. Dat vind ik jammer, een gemiste kans. Over de andere zaken zoals de thuiswerkvergoeding, een verhoging van het ontwikkelbudget, meenemen van het resterende budget uit 2019 en extra (zorg)verlof zouden we het wel eens kunnen worden, is mijn inschatting. We zijn best coöperatief; wij hebben voorgesteld dat medewerkers de eenmalige in het Rabo coöperatiefonds kunnen storten en dat de bank dit mooie verbindende gebaar zou verdubbelen tot maximaal € 200,00.

Kerst en 2021

Nu is het tijd voor kerst en bezinning. Het zal best een pittig jaar voor jou en je collega’s zijn geweest. Net als voor de medewerkers die ondanks alles zich hebben ingezet om alle klanten en de bank centraal te stellen. Ik hoop dat je tijd hebt om bij te tanken en het nieuwe jaar warm kan beginnen. Zonder thuiswerkvergoeding voelen medewerkers zich namelijk letterlijk en figuurlijk in de kou gezet. In 2021 is gelukkig het nieuwe sociaal plan, vertrekregeling en de pensioenregeling wel geregeld. De cao loopt voorlopig door maar zonder nieuwe zaken.   

Een goede kerst en een gelukkig nieuwjaar gewenst!”

Vragen?

Heb je vragen dan kun je contact met mij opnemen via emanuel.geurts@unie.nl.

 

Afdrukken