De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Cao 2021 Tuinzaden

28 januari 2021

Werkgevers Tuinzaden: “alleen primaire arbeidsvoorwaarden in cao”

Werkgevers in de Tuinzadenbranche willen in een nieuwe cao alleen nog afspraken maken over primaire arbeidsvoorwaarden. Alle andere arbeidsvoorwaarden zouden op bedrijfsniveau moeten worden afgesproken met ondernemingsraad (OR) of vakbonden.

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Als je al in dat idee mee zou gaan dan gaat dit natuurlijk serieuze eisen stellen aan training en opleiding van ondernemingsraden, aan hun tijdbesteding en aan hun mogelijkheden om deskundige onderhandelaars in te huren en aan faciliteiten om personeel te informeren, te betrekken bij het overleg en het raadplegen van hetzelfde personeel. Of werkgevers zich daarvan ook bewust zijn valt te betwijfelen.

Wat willen werkgevers in de Tuinzaadbranche nou eigenlijk?

Tijdens het cao-overleg op 18 januari zijn werkgevers in de Tuinzadenbranche “concreet” geworden over wat ze nu “precies” bedoelen met de “raam-cao” en wat ze wel en wat ze niet willen afspreken in de nieuwe cao. Ze willen in de cao alleen nog afspraken maken over primaire arbeidsvoorwaarden, zoals:

  • Arbeidsduur
  • Jaaruren
  • Vakantie
  • Functiegroepen
  • Salarisschalen
  • Loon over feestdagen
  • Toeslagen.

De volgende onderwerpen / afspraken zouden uit de cao moeten verdwijnen:

  • Werktijden
  • Zon- en feestdagen
  • Verlof
  • Arbeidsongeschiktheid
  • Vergoedingen

Hierover zouden afspraken moeten komen op bedrijfsniveau. Feitelijk betekent dit dat werkgevers niet alleen “nee” zeggen tegen de meeste voorstellen uit onze voorstellenbrief, maar ook de cao willen uitkleden en veel meer zaken op bedrijfsniveau willen afspreken.

Duidelijk?

We hebben in ieder geval nu een idee waar werkgevers aan zitten te denken en wat ze zouden willen. Of we daar blij mee moeten zijn is een andere zaak. Wij zien nog geen reden om de voorstellen uit onze voorstellenbrief in te trekken, omdat deze gebaseerd zijn op onze ervaringen in het afgelopen jaar en de wensen van onze leden. Het kan nooit kwaad van tijd tot tijd kritisch te kijken naar de cao. Dat gebeurt ook jaarlijks / tweejaarlijks. Werkgevers geven echter te kennen belangrijke onderdelen uit de cao te willen halen. Daar gaan we niet mee akkoord. Werkgevers probeerden ons nog tegemoet te komen door 3 voorstellen te doen die ons meer vertrouwen zouden moeten geven in decentrale afspraken:

  1. Ze zijn bereid in de cao concretere afspraken te maken over de besteding van de 1,25% budget voor duurzame inzetbaarheid. Zo zouden ze willen afspreken dat dit budget besteed moeten worden aan verzuimpreventie, opleidingen en speciale projecten gericht op duurzame inzetbaarheid;
  2. Ze zijn bereid een stappenplan te ontwikkelen voor medewerkers die niet meer in staat zijn hun werk te verrichten, door eerst te kijken of de functie kan worden aangepast en vervolgens of er een andere functie te vinden is en daarna pas te kijken of er (op individuele basis) een regeling vervroegd uittreden mogelijk is;
  3. Ze willen met ons de positie en rol van de OR’en versterken. Al zijn werkgevers daar niet concreet over.

We hebben aangegeven dat daarover verder te praten valt, maar dat dat onze visie op de inhoud van de cao niet veranderd.

Hoe verder?

We hebben afgesproken kritisch naar het standpunt van werkgevers te kijken en te bekijken of dit nog mogelijkheden biedt om tot een cao te komen. Daarbij hebben we werkgevers gevraagd of ze bereid zijn afspraken in de cao te maken over terugvalscenario’s als OR’en of vakbonden het niet eens worden met bedrijven over de invulling van bepaalde arbeidsvoorwaarden. Het is na deze onderhandelingsronde wel iets duidelijker geworden, maar niet gemakkelijker om tot een cao te komen. Op woensdag 3 februari praten we verder

Rechtsbijstandverzekering neemt geen deel aan het overleg

Voor werkgevers zijn werknemersorganisaties de aangewezen gesprekspartner. Plantum ervaart de onderhandelingen als moeizaam en denkt inmiddels beter zaken te kunnen doen met ondernemingsraden. Wat hier waarschijnlijk een rol speelt is dat Plantum onze representativiteit in twijfel trekt. Het draagvlak van De Unie zou om die reden ook vergroot moeten worden. Wijs potentiële leden op de voordelen van een lidmaatschap en wijs ze er vooral op dat hun rechtsbijstandverzekering niet aan de onderhandelingen deelneemt. Zorg ervoor dat werkgevers niet om ons heen kunnen.

Vragen

Mocht je naar aanleiding van het voorgaande vragen en/of opmerkingen hebben, dan kun je contact met mij opnemen via 06-5252 2067 of john.kapteijn@unie.nl.

 

[print_link]

Word gratis lid