De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Beroepsgoederenvervoer: nog geen cao-resultaat

12 februari 2021

Op 11 februari 2021 heeft er wederom een cao-onderhandelingsronde plaatsgevonden voor een nieuwe cao Beroepsgoederenvervoer over de weg en de verhuur van mobiele kranen. Helaas is weer geen resultaat geboekt.

 

 

 

 

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Wat wel goed ging

Partijen wilden er gisteren “uitkomen”, althans dat werd door iedere partij beweerd.
Er waren ook zeker onderwerpen waarbij ik als belangenbehartiger alle vertrouwen heb, dat die onderwerpen naar ieders tevredenheid opgelost kunnen worden. Denk hierbij aan de onderwerpen RVU-regeling, het verplichten tot stand-kachels en airco in de nieuwe vrachtwagens, PKB en serieus onderzoek rolcontainers. Op deze onderwerpen was een constructieve opstelling van alle partijen te bespeuren. Tot zover het goede nieuws.

Waar ging het mis?

Het ging mis bij de loonvraag. Werkgever bood per 1 juli 2021 2% loonsverhoging en wil nog voor de zomervakantie beginnen aan de onderhandelingen voor een nieuwe cao. Werkgever ziet ook 2021 nog als een crisisjaar en geeft aan dat veel bedrijven het nu moeilijk hebben. Met name de collega van de FNV wilde daar niets van weten en liet meermaals weten, dat zijn achterban aangegeven heeft grote bereidheid te hebben om te staken. Immers in de meeste bedrijven gaat het wel goed, er is nog steeds een groot te kort aan chauffeurs, dus men heeft het druk.

Twee waarheden

Beide zijden hebben een waarheid verteld, in een deel van de sector gaat het heel goed en in een ander deel van de sector heeft men het zeer zwaar.  Maar de twee hoofdrolspelers aan de onderhandelingstafel boden elkaar geen ruimte, er werd alleen maar medegedeeld en niet doorgevraagd welke problemen er precies ondervonden worden.

Standpunt van De Unie

De Unie vindt dat jammer. Temeer daar aan tafel nog een proefballonnetje voor een compromis werd opgelaten. Het was beter geweest dit ballonnetje te bespreken, alvorens het gesprek te beëindigen. Helaas is dat niet gebeurd.

Hoe nu verder?

Nu de FNV teruggaat naar haar leden om acties te gaan voeren, gaf de CNV aan zich gedwongen te voelen dat ook te doen. De Unie voelt hier absoluut niets voor. Het loonbod is wel wat laag, maar daarover hadden partijen door kunnen praten. De hierboven opgesomde onderwerpen zijn belangrijk en daarover zouden we echt wel tot goede resultaten gekomen zijn, deze blijven nu liggen. Wij blijven beschikbaar voor verder overleg en hopen dat onze tafelgenoten in willen gaan zien dat er meerdere waarheden bestaan zodat het gesprek hervat kan worden.

Contact

Als je vragen hebt naar aanleiding van deze nieuwsbrief dan kun je contact opnemen met de belangenbehartiger, Edith Werger, via edith.werger@unie.nl.

 

 

[print_link]

Gerelateerde berichten

Beroepsgoederenvervoer: Eindbod

Afgelopen vrijdag (8 december 2023) hebben TLN/VVT, De Unie en de andere vakbonden voor de vierde keer onderhandeld om tot…

Beroepsgoederenvervoer: Tweede ronde 3%

Afgelopen vrijdag heeft de tweede cao-onderhandelingsronde van de Beroepsgoederenvervoer plaatsgevonden. De Unie heeft haar voorstellenbrief ingediend en toegelicht. Onze voorstellenbrief vind…

Word gratis lid