De Unie, in jouw belang
0345 851 851
info@unie.nl

Beoordelingsgesprekken. Weet jij al hoe je dit jaar gefunctioneerd hebt?

In je inbox zie je een vergaderverzoek verschijnen van je leidinggevende met als onderwerp ‘beoordelingsgesprek’. Raak jij dan in paniek of weet je al dat het goed zit? Bij de meeste werkgevers vindt jaarlijks een beoordelingsgesprek plaats. In dat gesprek wordt gekeken hoe het afgelopen jaar is gegaan en of je goed gefunctioneerd hebt als werknemer. Misschien hangt een salarisverhoging of bonus af van de beoordeling.

Bereid een beoordelingsgesprek voor

Een goede voorbereiding is altijd belangrijk en dat geldt dus ook voor een beoordelingsgesprek. Bedenk je wat er goed is gegaan het afgelopen jaar en hoe je zelf vindt dat je gefunctioneerd hebt. Heb je een bijzondere prestatie geleverd? Zijn er uitzonderlijke omstandigheden geweest? Zijn er ook dingen fout gelopen, denk er dan van tevoren over na hoe dat gekomen is, wat je eraan gedaan hebt en hoe het voorkomen kan worden. Gelden er targets? Kijk voor zover mogelijk van tevoren na of je deze gehaald hebt.

Slechte beoordeling? Wat nu?

Het kan dat je werkgever je een slechte beoordeling geeft, of een minder goede beoordeling dan dat je had verwacht. Vaak zijn er mogelijkheden na de beoordeling om je bezwaar kenbaar te maken. Bijvoorbeeld door een ruimte op het beoordelingsverslag om jouw visie weer te geven. Je kunt het verslag ook ondertekenen ‘voor gezien, niet akkoord’. Leg je bezwaarpunten in ieder geval schriftelijk vast en verzoek de werkgever om jouw bezwaar toe te voegen aan je personeelsdossier. Zo voorkom je eenzijdige dossieropbouw. Reageer daarom altijd als je het niet eens bent met de beoordeling. Het is een beoordeling van de werkgever, werkgever is dus niet verplicht om de beoordeling aan te passen naar aanleiding van je bezwaar.

Bij sommige werkgevers is in een protocol vastgelegd wat je kunt doen als je het niet eens bent met je beoordeling. Lees dit protocol goed. Vaak staan er termijnen in waarvoor je je bezwaar moet indienen. Als er een bezwaarprocedure is, volg dan de stappen van deze procedure.

Krijg je een slechte beoordeling, dan wil dit niet zeggen dat werkgever je op grond hiervan kan ontslaan. Disfunctioneren kan een ontslaggrond zijn, echter alleen één slechte beoordeling is niet voldoende om te spreken van disfunctioneren.

Vragen?

Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag. Wij zijn telefonisch bereikbaar via 0345 – 851 963, en je kunt ons ook mailen via sc@unie.nl.