De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Astellas: Onderhandelingsresultaat bereikt

07 juni 2022

In de afgelopen periode waren er een aantal overleggen voor een nieuwe cao. Er is nu een onderhandelingsresultaat bereikt. Hieronder tref je de hoofdlijnen van het akkoord aan.

 

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Looptijd

De cao heeft een looptijd van 1 jaar te weten van 1 april 2022 tot en met 31 maart 2023.

Salaris

De cao-salarisschalen en actuele salarissen (voor medewerkers in schalen 1 tot en met 11 (Global Grade 6-16) worden per 1 april 2022 structureel verhoogd met 3,75%. De Unie vroeg ook aandacht voor de medewerkers boven schaal 11. Helaas wilde Astellas hier geen afspraken over maken.

Sociaal plan

Het huidige sociaal plan wordt ongewijzigd verlengd tot en met uiterlijk 31 december 2023.

Duurzame inzetbaarheid

Dit jaar spreken cao-partijen af om het onderwerp duurzame inzetbaarheid intern meer aandacht te geven door middel van onder andere een intranet-publicatie over dit onderwerp. Op deze manier zal er meer aandacht komen voor de reeds bestaande maatregelen die Astellas, in de cao maar ook daarbuiten, al getroffen heeft.

Ook zal Astellas onderzoeken hoe de huidige maatregelen op het gebied van duurzame inzetbaarheid (en dan in het bijzonder de seniorendagen en de leeftijdsdagen) zich verhouden tot een mogelijke generatiepactregeling (80% werken, 90% salaris en 100% pensioenopbouw).

Gedurende de looptijd van de cao zal Astellas de vakbonden regelmatig op de hoogte houden van de voortgang.

Persoonsgebonden Budget (PGB)

Gedurende de looptijd van de cao zal de huidige regeling voor het Persoonsgebonden Budget voortgezet worden. Medewerkers komen gedurende de looptijd van de cao in aanmerking voor een Persoonsgebonden Budget van € 350,- bruto per jaar. Medewerkers kunnen een bedrag ter hoogte van maximaal 3 jaar sparen en een voorschot van maximaal 2 jaar opnemen waarmee het totaal nooit meer dan 3 jaar kan overschrijden. Het maximaal te besteden budget over een periode van 3 jaar komt daarmee op € 1.050,- bruto. Bij vertrek op eigen initiatief geldt een terugbetalingsregeling op het eventuele voorschot. We hadden hier anders op ingezet, maar het is wel positief als er een budget is dat je kunt opsparen.

Stemmen

De leden hebben een uitnodiging ontvangen om te stemmen tot 15 juni 12.00 uur. We leggen het resultaat positief aan de leden voor. We hebben niet alle punten behaald, maar op een aantal punten zijn we tevreden. Ook zullen onderwerpen meer aandacht krijgen en zullen worden besproken, zoals een generatiepactregeling 80-90-100. Op 13 juni van 15.00 tot 16.00 uur organiseren we een online ledenbijeenkomst over het behaalde resultaat.

Als je vragen hebt naar aanleiding van deze nieuwsbrief kun je mailen naar harma.pethke@unie.nl

 

[print_link]

Gerelateerde berichten

Astellas: verbeterd cao bod

In de afgelopen bijeenkomst hebben we de leden gesproken over de cao. We zijn naar aanleiding daarvan weer in overleg…

Word gratis lid