De Unie, in jouw belang
0345 851 851
info@unie.nl

Arbeidsovereenkomst omzetten of wijzigen in de proeftijd

Start jij binnenkort bij een nieuwe werkgever en krijg je meteen een contract voor onbepaalde tijd? Of misschien ben je wel net aan een nieuwe uitdaging begonnen. Wat jouw situatie ook is, de kans is groot dat je start met een proeftijd. Vaak doorloop je zo’n proeftijd succesvol, maar het is ook mogelijk dat een werkgever twijfels krijgt bij jouw functioneren. Die twijfels betekenen niet altijd dat de arbeidsrelatie verbroken moet worden en dat er in de proeftijd wordt opgezegd. Maar wat mag er qua wijzigingen en omzettingen eigenlijk wel in de proeftijd? We leggen het je uit!

Een aanbieding herzien

In de proeftijd maken werkgever en werknemer kennis. Tijdens deze proeftijd kan er door beide partijen worden opgezegd. Per direct. In sommige situaties is het zo dat de werkgever de arbeidsovereenkomst niet per se wil beëindigen, maar dat hij wel liever een contract voor bepaalde tijd had gesloten. Of dat de werkgever bij nader inzien de arbeidsovereenkomst voor een kortere periode dan de overeengekomen duur had willen aangaan. Mag de werkgever jouw arbeidsovereenkomst dan omzetten in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd of de arbeidsduur van het contract wijzigen?

Een streng oordeel

In het verleden is gebleken dat rechters hier streng op toezien. Het wijzigen van de arbeidsovereenkomst gedurende de proeftijd kan gezien worden als misbruik van proeftijd. De proeftijd mag op geen enkele manier langer zijn dan wettelijk toegestaan. Als blijkt dat de arbeidsovereenkomst gewijzigd of omgezet wordt, om als het ware de proeftijd te verlengen, dan is dit niet toegestaan. Het is dus erg belangrijk om te beseffen waarom de werkgever de arbeidsovereenkomst wil wijzigen en hoe hij dit motiveert.

Uitspraken omtrent wijzigingen in proeftijd

De rechter boog zich in een uitspraak al eens over de vraag of er een contract voor bepaalde tijd kon worden aangeboden, nádat het contract voor onbepaalde tijd tijdens de proeftijd werd opgezegd. Nadat de werkgever de arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd opzegde tijdens de proeftijd, vroeg de werknemer om een tweede kans. Hierop werd een nieuwe arbeidsovereenkomst aangeboden. Voor bepaalde tijd ditmaal. De rechter oordeelde dat hier geen misbruik werd gemaakt van het proeftijdbeding. In deze casus speelde mee dat de werkgever de nieuwe arbeidsovereenkomst aan had geboden om de werknemer, op diens verzoek, een nieuwe kans te bieden.

Wat zijn de mogelijkheden?

Wil jouw werkgever het dienstverband beëindigen in de proeftijd, maar wil je wel bij deze werkgever blijven werken? Dan kun je dus vragen om een overeenkomst voor bepaalde tijd. Staat je werkgever hier ook positief tegenover? Mooi. Maar je moet er wel op letten dat deze nieuwe arbeidsovereenkomst geen proeftijd bevat. Ook mag de duur van de overeenkomst niet zodanig worden ingekort dat het kwalificeert als een verlenging van de proeftijd. Is dit wel de situatie? Trek dan bij ons aan de bel. Wij staan voor je klaar.

Vragen?

Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen je hierbij helpen. Wij zijn telefonisch bereikbaar via 0345 – 851 963 en je kunt ons ook mailen via sc@unie.nl

Meer nieuws ontvangen?

Ben je geen lid van De Unie, maar wil je wel graag updates ontvangen over werk, zorg en inkomen? Meld je dan aan als volger van De Unie via onze website.