De Unie, in jouw belang
0345 851 851
info@unie.nl

Ziekte

Als je ziek bent, heeft werk even geen prioriteit. Helemaal als het langer duurt dan een ‘gewoon griepje’. Dan krijg je namelijk te maken met verschillende regelingen, moet je afspraken maken met je werkgever, en misschien zelfs met het UWV. Het kan lastig zijn om bij al deze stappen het overzicht te bewaren, te weten wat jij moet doen én wat je van anderen kunt verwachten. 

Rechten en plichten tijdens ziekte

Ben je langdurig ziek? Dan moet je re-integreren: een gedeelde verantwoordelijkheid van jou en je werkgever. In de Wet verbetering poortwachter staat precies wie wat wanneer moet doen tijdens de eerste twee jaar van je ziekte.
Ik wil meer weten over mijn rechten en plichten tijdens ziekte.

Second opinion en deskundigenoordeel

Tijdens je re-integratietraject heb je het recht om hulp te vragen van externen. Van een andere arbo-arts, als je twijfelt aan de diagnose of aanbevelingen van je eigen arbo-arts (second opinion). Of van het UWV, dat een onafhankelijk oordeel kan vellen bij geschillen over je re-integratietraject (deskundigenoordeel).
Ik wil meer weten over second opinion en deskundigenoordeel.

Ziekte en ontslag

Tijdens je eerste twee jaar ziekte houd je recht op (een deel van) je loon. Ook mag je werkgever jouw arbeidsovereenkomst niet opzeggen. Na twee jaar ziekte mag dit wel. Maar ook daarvóór zijn er situaties waarin je ontslagen kunt worden. Weten waar je recht op hebt?
Ik wil meer weten over ziekte en ontslag.
 
Gratis updates over jouw werk en inkomen? Schrijf je dan snel in!

De Unie op social media