De Unie, in jouw belang

Sociale zekerheid

Op het gebied van sociale zekerheid hebben we in Nederland veel wet- en regelgeving ter bescherming van jou als werknemer. Bijvoorbeeld wanneer je arbeidsongeschikt of werkloos wordt. Alleen: het is best lastig op een rijtje te krijgen wanneer welke regel geldt en waar je recht op hebt. Bovendien zijn je werkgever en het UWV het niet altijd met je eens. In al die gevallen staan de experts van De Unie je bij: met antwoorden, advies en ondersteuning.

Je rechten als werknemer

Sociale zekerheid zorgt ervoor dat je een inkomen hebt als je daar (tijdelijk) niet zelf voor kunt zorgen. Voor werknemers zijn er de werknemersverzekeringen: denk aan de Werkloosheidswet (WW), Ziektewet (ZW) en Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA). Je werkgever betaalt hier de premies voor, zodat jij er een beroep op kunt doen als dat nodig is. Waar je ook hulp bij nodig hebt: neem contact met ons op, dan bespreken we samen wat De Unie voor je kan doen.

Ondersteuning vanaf de zijlijn…

Als je in zo’n situatie terechtkomt, heb je vast een hoop vragen. Wat moet je nu doen? Hoe vraag je een uitkering aan? Hoe ziet jouw leven er in de nieuwe situatie uit? En wat spreek je af met je werkgever? De specialisten van De Unie bieden een luisterend oor, inzicht en informatie. Zij zorgen dat je goed voorbereid bent en niet voor verrassingen komt te staan.

… én in het veld.

In sommige gevallen neemt een uitvoeringsinstelling als het UWV een beslissing over jouw uitkering waar je het niet mee eens bent. Dan gaan we samen kijken of we het besluit aan kunnen vechten en zo ja, hoe. Zo kunnen we je bijvoorbeeld bijstaan in een bezwaar-, beroeps- of hoger beroepsprocedure.