Shell: Reactie van Frans Everts op onze brief
Op 29 juli 2024 informeerde wij onze leden bij Shell over de brief die wij aan president-directeur Frans Everts hadden gestuurd.…
Shell: Reorganisaties en brief aan F. Everts
Veel vakbondswerk vindt plaats uit het zicht van onze leden. Dit gebeurt alleen als we menen dat we hierdoor een beter resultaat…
Shell: Voorgenomen reorganisatie bij PTX en PTC
Dit bericht gaat over de voorgenomen reorganisatie bij Shell Global Solutions International, en wel specifiek bij de onderdelen PTX…
Shell International: informatie over reorganisatie
In dit bericht gaat het over de voorgenomen reorganisatie bij Shell International. [maxbutton id="33"…
Shell: Stand van zaken arbeidsvoorwaarden buiten-cao-ers
Op 31 januari 2024…
Shell Chemicals Europe: Informatie over de reorganisatie
Dit bericht gaat over de voorgenomen reorganisatie bij Shell Chemicals Europe BV. [maxbutton id="33"…
Shell: Reactie Shell op petitie
Op dinsdag 19…
Shell: onze petitie hebben we overhandigd!
Vorige week werden onze leden geïnformeerd over de resultaten van de petitie. In deze petitie riepen we Shell op om met De Unie om…
Petitie overhandigen aan hr-directeur Shell
Onlangs hebben we de leden gevraagd een petitie te ondertekenen. In deze petitie roepen we de werkgever op om een…
Shell: Teken de petitie voor betere arbeidsvoorwaarden!
De petitie om Shell op te roepen een structurele ontwikkeling van de arbeidsvoorwaarden voor buiten-cao’ers af te spreken,…
Shell: Teleurstellende reactie Shell op verzoek in overleg te gaan
In onze vorige bericht informeerde wij je over de brief die wij gestuurd hebben aan de HR-directie van Shell. In deze brief riepen…
Shell: Resultaat ledenwerfactie en brief aan mevr. M. Michon
Voor de buiten-cao-ers van Shell had De Unie een speciale ledenactie opgezet. De actie liep tot 1 oktober 2023. Een goed moment dus…
Shell: Uitnodiging medewerkersbijeenkomst
In januari 2022 is De Unie in beeld gekomen bij een groepje buiten-cao-ers bij Shell. De loonontwikkeling van de buiten-cao-ers is…
Shell: Arbeidsvoorwaarden-diner
Onlangs hebben we de leden uitgenodigd om in gesprek te gaan met onze voorzitter en onze arbeidsvoorwaardencoördinator over de…
Shell: Wat te doen voor verhoging loon?
Eind augustus informeerde ik, belangenbehartiger Hans Korver, je over het initiatief van een aantal van jouw collega’s om – met…
Shell buiten-cao-ers organiseren zich
In het prille begin van 2022 hebben een aantal medewerkers van Shell contact opgenomen met De Unie. Het gaat om medewerkers die niet onder…
De Unie bij Shell
Shell-collega’s hebben onlangs het initiatief genomen om – met ondersteuning van De Unie – Shell te bewegen de lonen van de buiten-cao-ers substantieel en fundamenteel te verbeteren. Dat heeft tot nu tot helaas niet tot concreet resultaat geleid.
Waar gaat het ook alweer over?
Ten eerste gaat het over de buiten-cao-ers, die er de laatste 14 jaar nauwelijks in salaris op vooruit zijn gegaan. Dat wringt, vooral nu de inflatie sinds een jaar stevig is. Wij vinden dat Shell hierin een ferme stap moet zetten.
Het tweede belangrijke punt is de huidige merit-structuur. Er zijn meer bedrijven die een merit-structuur hebben die lijkt op die van Shell. Vaak zit daar als vaste component nog wel een verhoging met de CPI of de afgeleide CPI als vaste component in. Dat is bij Shell niet het geval. In beide situaties leidt een dergelijke opzet van het salaris altijd tot onvrede bij buiten-cao-ers, omdat de cao-lonen doorgaans harder stijgen dan de salarissen van de buiten-cao-ers. Daarnaast past Shell de merit-structuur voor buiten-cao-ers niet overal hetzelfde toe. Zo past jouw werkgever de merit voor Sales anders toe dan voor niet-Salesmedewerkers.
Wij vinden een gelijke groei van het basissalaris voor iedereen (cao, buiten-cao, Sales) rechtvaardiger. De beoordelingscyclus is er voor om op persoonlijk niveau te kunnen differentiëren in loongroei. Daarnaast geeft een salaris dat meer uit vaste componenten bestaat en minder uit variabele componenten meer rust aan de werknemer en geeft hem/haar meer mogelijkheden in het maatschappelijk verkeer (bijvoorbeeld bij het kopen van een huis). Wij pleiten er daarom voor dat Shell de huidige salarisstructuur voor de buiten-cao-ers herziet.
Hoe nu verder?
Voor nu is het in ieder geval heel belangrijk dat wij Shell laten zien dat het ons menens is. Hoe meer medewerkers zich aansluiten bij De Unie, hoe meer zeggingskracht onze boodschap zal hebben. Ondertussen werken wij samen met de initiatiefnemers aan een strategie om Shell op andere gedachten te brengen.