De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Dit moet je zeker doen als je ziek wordt tijdens je vakantie!

14 juli 2022

Je kijkt er al lang naar uit, en eindelijk is het moment daar. Vakantie! Even weg van werk en helemaal tot rust komen. En dan word je ineens ziek. Wat moet je dan? En ben je je vakantiedagen kwijt? Dat hangt ervan af hoe snel je je ziek meldt. Hieronder lees je precies wat jij moet weten over ziek op vakantie.

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Meld je meteen ziek

Word je ziek tijdens vakantie, meld dit dan meteen aan je werkgever. Hanteer hiervoor dezelfde regels als altijd; vaak staan die in het verzuimreglement of personeelshandboek. Zo moet je je voor een bepaald tijdstip of bij een bepaald persoon ziek melden. Ben je zelf niet in staat om contact op te nemen, dan kan iemand anders het voor je doen.

Ben je weer hersteld? Meld dit dan meteen aan je werkgever. Het is mogelijk dat je een oproep krijgt van de bedrijfsarts als je terug bent.

Terug naar huis?

Als je ziek wordt op je vakantieadres, hoef je niet terug te keren naar huis als dat medisch niet mogelijk of verantwoord is. Het is belangrijker dat je snel beter wordt. Bezoek in ieder geval zo snel mogelijk een arts. Deze moet verklaren dat jij ziek bent, én zo nodig verklaren dat jij nog niet kunt reizen. Als je alleen thuis kunt herstellen, is het beter om wel naar huis te gaan. Bespreek ook dit weer met de dokter.

Blijf bereikbaar

Waar je ook herstelt, zorg ervoor dat je bereikbaar blijft. Geef daarom zo nodig je vakantie- of verpleegadres door aan je werkgever. Bovendien is het belangrijk om je dokter te vragen naar een officiële doktersverklaring. Hierin moet staan wat de diagnose is, wat de arts je adviseert en hoe lang je verwachte ziekteduur is. Zo’n verklaring kan dienen als bewijs en is handig om onduidelijkheden achteraf te voorkomen.

Wat gebeurt er met mijn vakantiedagen?

Als jij je direct ziek meldt bij je werkgever, mag deze geen vakantiedagen inhouden over de dagen dat je ziek bent. Zo kun jij rustig uitzieken. Daarom is het extra belangrijk om je direct ziek te melden. Maar let op: stem jij ermee in om verlofdagen op te nemen tijdens je vakantie-ziekte, of heb je je al gedeeltelijk ziek gemeld voordat je op vakantie ging? Dan lopen je vakantiedagen wel gewoon door als gepland. Check voor de zekerheid wat hierover in je arbeidsovereenkomst of cao staat, soms gelden er namelijk andere regels.

Eerste hulp bij ziekte op vakantie

Heb jij je aan bovenstaande regels en voorschriften gehouden, maar houd je werkgever toch vakantiedagen in? Neem dan direct contact op met onze juridisch adviseurs! Ons Service Center is elke werkdag bereikbaar van 8.00 tot 18.00 uur via sc@unie.nl en 0345 851 963.

 

 

Gerelateerde berichten

Word gratis lid