De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Dit moet je doen als je ziek wordt tijdens je vakantie!

02 maart 2023

Zul je net zien: na een hele tijd hard werken ben je eindelijk aan het genieten op vakantie, en dan word je ziek. Het komt natuurlijk nooit uit, maar nu helemáál niet. Je kunt namelijk minder of niet genieten van je vakantie. En bovendien loop je het risico dat je je vakantiedagen kwijt bent. Wij leggen uit hoe je dat voorkomt.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf €0!

 

Meld je meteen ziek

Word je ziek tijdens vakantie, meld dit dan meteen aan je werkgever. Doe dit op dezelfde manier als altijd; vaak staat in het verzuimreglement of personeelshandboek hoe het moet. Zo moet je je vaak vóór een bepaald tijdstip of bij een bepaald persoon ziek melden. Ben je zelf niet in staat om contact op te nemen, dan kan iemand anders het voor je doen.

Ben je weer hersteld? Meld dit dan ook meteen aan je werkgever. Het is mogelijk dat je een oproep krijgt van de bedrijfsarts als je terug bent.

Terug naar huis?

Als je ziek wordt op je vakantieadres, hoef je niet terug te keren naar huis als dat medisch niet mogelijk of verantwoord is. Het is belangrijker dat je snel beter wordt. Bezoek in ieder geval zo snel mogelijk een arts. Deze moet verklaren dat jij ziek bent, én zo nodig verklaren dat jij nog niet kunt reizen. Als je alleen thuis kunt herstellen, is het beter om wel naar huis te gaan. Bespreek ook dit weer met de dokter.

Blijf bereikbaar

Waar je ook herstelt, zorg ervoor dat je bereikbaar blijft. Geef daarom zo nodig je vakantie- of verpleegadres door aan je werkgever. Bovendien is het belangrijk om je dokter te vragen naar een officiële doktersverklaring. Hierin moet staan wat de diagnose is, wat de arts je adviseert en hoe lang je verwachte ziekteduur is. Zo’n verklaring kan dienen als bewijs en is handig om onduidelijkheden achteraf te voorkomen.

Wat gebeurt er met mijn vakantiedagen?

Als jij je direct ziek meldt bij je werkgever, mag deze geen vakantiedagen inhouden over de dagen dat je ziek bent. Zo kun jij rustig uitzieken. Daarom is het extra belangrijk om je direct ziek te melden. Maar let op: stem jij ermee in om verlofdagen op te nemen tijdens je vakantie-ziekte, of heb je je al gedeeltelijk ziek gemeld voordat je op vakantie ging? Dan lopen je vakantiedagen wel gewoon door zoals gepland. Check voor de zekerheid wat hierover in je arbeidsovereenkomst of cao staat, soms gelden er namelijk andere regels.

Eerste hulp bij ziekte op vakantie

Heb jij je aan bovenstaande regels en voorschriften gehouden, maar houd je werkgever toch vakantiedagen in? Neem dan direct contact op met onze juridisch adviseurs! Ons Service Center is elke werkdag bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur via sc@unie.nl en 0345 851 963.

 

 

Gerelateerde berichten

Ben jij vrij op 5 mei?

Waarom is er ieder jaar onduidelijkheid of je op 5 mei vrij bent? Omdat 5 mei wel een nationale feestdag…

Hoeveel vakantiedagen heb jij?

Het is een belangrijke arbeidsvoorwaarde, maar niet altijd even duidelijk: je vakantiedagen. Die onduidelijkheid komt vooral door de verschillende soorten…

Word gratis lid