De Unie in actie
Wat je hulpvraag ook is: de juridisch specialisten van De Unie staan je bij tijdens meningsverschillen en conflicten op de werkvloer. Om duidelijker te maken wat je precies aan ons hebt, lichten we elke maand een waargebeurde situatie uit. We omschrijven de vraag van het lid, vertellen wat De Unie heeft gedaan om de situatie op te lossen en delen de uitkomst met je. In deze editie: ik krijg geen transitievergoeding als ik ziek uit dienst ga, wat nu?
Dit verhaal is echt gebeurd, maar de naam is bedacht – zo beschermen we de privacy van ons lid.
Het probleem
Sara werkt al een aantal jaar bij haar werkgever wanneer ze ziek wordt. Ongeveer de helft van haar uren kan ze nog werken, de andere helft niet. Die situatie houdt twee jaar aan. Op dat moment wil haar werkgever haar ontslaan voor de helft van haar tijd waarin ze niet kan werken. Daar biedt het haar geen transitievergoeding voor – waarop ze contact opnam met De Unie.
Het principe
Als je langdurig ziek bent, doen je werkgever, bedrijfsarts en jij er alles aan om je weer te laten re-integreren. In sommige gevallen lukt dat niet of niet volledig. Is dat het geval, dan mag je werkgever na twee jaar ziekte je dienstverband beëindigen. Maar: hier staat wel tegenover dat je een transitievergoeding ontvangt. Dit principe geldt ook als je gedeeltelijk wordt ontslagen.
Dit heeft de Unie gedaan
Wij hebben contact opgenomen met Sara’s werkgever. Wij lieten weten dat ze verplicht zijn om een transitievergoeding te betalen voor de uren die Sara niet meer kan werken, ook al blijft ze een ander deel nog wel bij het bedrijf in dienst.
De oplossing
Na heeft bericht heeft de werkgever Sara toch een transitievergoeding aangeboden.
We staan voor je klaar
Heb jij ook hulp nodig? Neem direct contact op met onze juridisch specialisten – zij kijken graag met je mee. Ons Service Center is elke werkdag van 8.30 tot 17.00 uur bereikbaar via sc@unie.nl en 0345 851 963.