De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Ziek tijdens de coronacrisis? Hier moet je op letten

15 april 2020
Ziek zijn tijdens corona dat kan natuurlijk nog steeds, wat moet je in deze tijden dan doen?

De richtlijn van de overheid is duidelijk: heb je last van milde gezondheidsklachten? Blijf dan thuis. Mensen in cruciale beroepsgroepen en vitale processen moeten thuisblijven als ze daar ook nog een temperatuur van boven de 38 graden bij hebben. Alleen zo kunnen we de verspreiding van het coronavirus met z’n allen tegenhouden. Maar wat als je niet thuis kunt werken; moet je je dan ziek melden bij een lichte verkoudheid? En wat moet je doen als je werkgever je toch wil laten werken?

Milde klachten? Blijf thuis!

De overheid heeft iedereen in Nederland – dus ook jou en je werkgever – geadviseerd om de komende tijd zoveel mogelijk thuis te werken. Heb je een of meer milde gezondheidsklachten? Dan móét je thuisblijven. Milde gezondheidsklachten zijn:

  • niezen
  • keelpijn
  • loopneus
  • licht hoesten
  • verhoging tot 38 graden

Werk je in een cruciale beroepsgroep of vitaal proces? Dan is het belangrijk dat je blijft werken, mits je geen klachten hebt zoals neusverkoudheid, keelpijn en hoesten, in combinatie met een temperatuur boven de 38 graden. Twijfel je over je klachten? Overleg dan met je werkgever of bedrijfsarts.

Zo meld je je ziek

Moet je thuisblijven, en kun je daardoor je werk niet doen? Overleg dan met je werkgever of er ander werk ligt dat wél op afstand te doen is. Kan ook dat niet? Dan moet je je ziek melden. Doe dit volgens het gebruikelijke verzuimprotocol. Ook nu mag je werkgever je niet zomaar alles vragen. Zo hoef jij wettelijk niet te vertellen wat je klachten zijn. Toch adviseren we dringend om je werkgever wel te laten weten dat je het coronavirus hebt: hij kan dan eventueel voorzorgsmaatregelen nemen. Bijvoorbeeld door collega’s waar je direct contact mee hebt gehad te vragen om preventief thuis te werken.

Verplicht naar werk

We hebben begrepen dat sommige werkgevers hun werknemers verplichten om naar werk te komen, ook bij milde gezondheidsklachten. Dit mag niet, omdat het ingaat tegen de coronamaatregelen van de overheid, maar ook omdat je baas zich dan gedraagt als slechte werkgever. Hij mag je hoogstens oproepen om naar de bedrijfsarts te gaan: hij of zij is de enige die kan bepalen of je gezond genoeg bent om te werken. Je werkgever is wettelijk verplicht om te zorgen voor een veilige en gezonde werkplek. Laat hij iemand werken die mogelijk besmet is, dan brengt hij collega’s in gevaar.

Toch zal het niet zo vaak voorkomen dat je werkgever je expliciet verplicht om naar werk te komen als je ziek bent. Het is aannemelijker dat een werkgever medewerkers onder druk zet wanneer ze telefonisch overleggen over lichte gezondheidsklachten. Bijvoorbeeld door te zeggen dat er veel werk ligt, er al veel collega’s ziek zijn of dat ‘we het juist in deze tijd met z’n allen moeten doen’. Voel je ook dan niet bezwaard als je thuisblijft: jouw gezondheid – en die van je collega’s, klanten, patiënten en zelfs je werkgever – gaat voor. Weet je zeker dat je niet moet werken? Meld je dan gewoon ziek.

Meer weten

Vragen over dit artikel? Wil je meer informatie over corona en jouw werk? Óf kun je wel wat hulp, advies of ondersteuning van onze ervaren juristen gebruiken bij het gesprek met je werkgever? Neem gerust contact met ons op. We zijn elke werkdag bereikbaar van 8.00 tot 18.00 uur, via sc@unie.nl en 0345 851 963.

Gerelateerde berichten

Word gratis lid