
Op 1 januari en 1 juli vinden er altijd wijzigingen plaats op het gebied van arbeidsrecht en sociale zekerheid. Benieuwd wat er verandert op 1 juli 2021? Je leest het hieronder.
Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.
Sociale zekerheid
Minimumloon
Het afgeronde (bruto)minimumloon wordt per 1 juli 2021 verhoogd. De minimumlonen bedragen dan bruto per maand, week en dag in euro’s (exclusief vakantietoeslag):
Dagloon
Ook de daglonen van de ZW-, WW-, WAO- en WIA-uitkeringen worden verhoogd. Het maximumdagloon wordt verhoogd van € 223,40 naar € 225,57 bruto per dag.
Voor de hoogte van de AOW en de Anw per 1 juli 2021 verwijzen we naar de volgende website.
Arbeidsrecht
Oproepkrachten
Met ingang van de Wet Arbeidsmarkt in Balans anderhalf jaar geleden, moesten oproepkrachten na twaalf maanden verplicht een aanbod krijgen voor een vast aantal uren. Hij of zij heeft dan een maand de tijd om dit aanbod te accepteren. Vanaf 1 juli 2021 staat vast wanneer deze vaste arbeidsomvang ingaat. Heb je een aanbod ontvangen nadat je twaalf maanden als oproepkracht hebt gewerkt en accepteer je dit aanbod? Dan gaat de vaste arbeidsomvang uiterlijk in op de eerste dag van ‘maand vijftien’.
Voorbeeld: ben je op 1 augustus 2020 begonnen als oproepkracht? Dan lopen de twaalf maanden af op 31 juli 2021. Je werkgever moet je vóór 1 september 2021 een aanbod voor vaste uren doen, en jij hebt tot 1 oktober 2021 de tijd om op dit aanbod in te gaan. Accepteer je het aanbod? Dan gaat de vaste arbeidsomvang uiterlijk in op 1 oktober 2021.
Zzp’ers en de Wet DBA
Volgens de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelatie (DBA) moeten opdrachtgevers en opdrachtnemers samen hun arbeidsrelatie beoordelen en bepalen of er sprake is van loondienst. De Belastingdienst blijft deze wet – naar verwachting tot eind oktober 2021 – alleen handhaven als er sprake is van kwaadwillendheid of als aanwijzingen niet worden opgevolgd binnen een redelijke termijn. Modelovereenkomsten met de Belastingdienst blijven ook gelden, en kunnen worden verlengd.
Op 11 januari 2021 is een pilot gestart met een webmodule, waarmee opdrachtgevers kunnen vaststellen of ze werk mogen laten uitvoeren door een zelfstandige. Deze pilot loopt een halfjaar. Daarna beslist het kabinet of de webmodule helpt om de arbeidsrelatie te verduidelijken en officieel moet worden geïntroduceerd. Dit zal niet eerder gebeuren dan in het najaar van 2021.
Rookruimtes
Vanaf 1 januari 2022 moeten alle rookruimtes op het werk definitief worden gesloten. Een halfjaar eerder, vanaf 1 juli 2021, gaan alle rookruimtes in (semi-)publieke en openbare gebouwen al op slot.
Meer weten
Heb je vragen over de wetswijzigingen hierboven? Neem contact op met onze experts! We zijn elke werkdag bereikbaar van 8.00 tot 18.00 uur via sc@unie.nl en 0345 851 963.
[print_link]