De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Wet Melding Collectief Ontslag: wat houdt die precies in?

23 juli 2020

Is een werkgever van plan te reorganiseren en raken daarbij minstens twintig medewerkers hun baan kwijt? Dan krijgt hij te maken met de WMCO: de Wet Melding Collectief Ontslag. Deze verplicht de werkgever om melding te maken van zijn ontslagplannen bij het UWV en de vakbonden. Wat dat voor jou betekent? Wij zetten het voor je op een rij.

De WMCO

De Wet Melding Collectief Ontslag wordt toegepast bij een ontslag vanwege bedrijfseconomische redenen. Wanneer een werkgever gaat reorganiseren en daarbij minstens twintig medewerkers ontslaat binnen één werkgebied en drie maanden, moet hij dit schriftelijk melden aan het UWV en de vakbonden. Daarom wordt dit ook wel de meldingsplicht genoemd.

Waarom moet een werkgever zo’n collectief ontslag melden?

Het UWV moet worden geïnformeerd over de ontslagplannen zodat het maatregelen kan nemen om werkloosheid te voorkomen. Ook moet het UWV een ontslagvergunning verlenen aan de werkgever. De vakbonden moeten ervan weten zodat ze kunnen overleggen met de werkgever: is het collectieve ontslag te voorkomen of verminderen? Als het echt niet anders kan, proberen we de gevolgen voor de ontslagen medewerkers zo draaglijk mogelijk te maken. Bijvoorbeeld door een sociaal plan af te sluiten.

Uitzonderingen meldingsplicht

Na de melding moet een werkgever één maand wachten voordat hij daadwerkelijk tot ontslag overgaat. Dit geeft de vakbonden genoeg tijd om te reageren op het dreigende collectieve ontslag. In een paar situaties mag de werkgever afwijken van deze termijn van een maand:

  • De vakbonden kunnen zich vinden in het ontslag.
  • De vakbonden reageren niet binnen twee weken op de schriftelijke melding.
  • De vakbonden laten schriftelijk weten dat ze afzien van raadpleging.

In de praktijk komen deze uitzonderingen nauwelijks voor. Vaak kiezen de betrokken partijen ervoor om de maand wachttijd in ieder geval te gebruiken om een sociaal plan af te sluiten.

Wat als mijn werkgever zich niet aan de regels houdt?

Als je werkgever zich niet aan de WMCO houdt, dan is het ontslag niet rechtsgeldig. Een gesloten beëindigingsovereenkomst of opzegging van de arbeidsovereenkomst is dan vernietigbaar bij een kantonrechter. Dit is overigens niet zo als het UWV een ontslagvergunning heeft verleend.

Meer weten

Heb je vragen over de WMCO, ontslag of een aangekondigde reorganisatie? Stel ze ons gerust, ook als je geen lid bent. We helpen je graag! Ons Service Center is elke werkdag bereikbaar van 8.00 tot 18.00 uur via sc@unie.nl en 0345 851 963.

 

[print_link]

Gerelateerde berichten

Een goede VSO regel je zo

Een ontslag kan op verschillende manieren plaatsvinden. Zelf ontslag nemen en ontslagen worden, zijn de twee meest voorkomende. Maar je…

Ontslag op staande voet

Ontslag op staande voet: wat nu?

We krijgen regelmatig de vraag wat er gebeurt als je op staande voet wordt ontslagen. In het kort: je arbeidsovereenkomst…

Word gratis lid