
Bij een faillissement staan veel partijen in de rij om hun geld terug te krijgen. Maar wist je dat werknemers een bijzondere positie hebben? Als werknemer ben je namelijk een preferente schuldeiser. Wat dat betekent en hoe je jouw rechten kunt claimen, lees je in deze blog.
Wat betekent het om preferente schuldeiser te zijn?
Wanneer een bedrijf failliet gaat, worden de schuldeisers gerangschikt in een bepaalde volgorde. Werknemers staan relatief hoog op deze lijst, dankzij hun status als preferente schuldeiser. Dit betekent dat jouw openstaande loon en andere arbeidsvoorwaarden voorrang hebben op de meeste andere schuldeisers, zoals leveranciers. Deze preferentie is wettelijk vastgelegd om ervoor te zorgen dat werknemers niet met lege handen achterblijven bij een faillissement.
Loonvorderingen en andere betalingen
Als jouw werkgever failliet gaat, kun je te maken krijgen met de volgende openstaande vorderingen:
- Achterstallig loon: Salaris dat je nog niet hebt ontvangen.
- Vakantiegeld en -dagen: Dit omvat zowel opgebouwd als niet-uitgekeerd vakantiegeld en niet-opgenomen vakantiedagen.
Het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen) biedt in dit geval een vangnet. Zij nemen een deel van jouw achterstallige loon over, zoals:
- Het UWV neemt maximaal 13 weken loondoorbetaling over wanneer de werkgever gestopt is met loon betalen. Het loon over de wettelijke opzegtermijn (bij faillissement 6 weken) wordt ook door het UWV betaald.
- Het UWV betaald uitsluitend vakantiegeld, opgebouwde maar niet-genoten vakantiedagen en pensioenpremie (alle drie tot max 12 maanden terug) uit.
Meer informatie vind over de ”uitkering wegens betalingsonmacht” vind je op de website van het UWV.
Hoe claim je jouw rechten bij de curator?
Na een faillissement wordt er een curator aangesteld. Deze persoon beheert het vermogen van het failliete bedrijf en zorgt voor de afwikkeling. Als werknemer is het belangrijk dat je je tijdig meldt bij de curator. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen:
- Identificeer de curator
De rechtbank benoemt een curator na het uitspreken van het faillissement. Je kunt via de Kamer van Koophandel achterhalen wie dit is. - Meld je claim schriftelijk
Stuur een brief of e-mail naar de curator waarin je aangeeft welk bedrag je nog tegoed hebt. Voeg bewijzen toe, zoals loonstroken en je arbeidsovereenkomst. - Wacht op verdere instructies
De curator bepaalt de rangorde van de schuldeisers en verwerkt jouw claim. Het kan enige tijd duren voordat je duidelijkheid krijgt over een eventuele uitbetaling.
Wat als je niet alles terugkrijgt?
Helaas is er geen garantie dat je al het geld ontvangt waarop je recht hebt. Als het failliete bedrijf onvoldoende activa heeft, kan het zijn dat slechts een deel van je claim wordt uitbetaald. Toch kun je rekenen op het UWV voor een vangnet, zoals hierboven beschreven. Zorg dat je snel handelt om deze compensatie aan te vragen.
De Unie staat voor je klaar
Bij een faillissement kom je als werknemer vaak voor complexe situaties te staan. De Unie helpt je met juridische ondersteuning, advies en het opstellen van je claims. Onze experts staan klaar om samen met jou jouw rechten te waarborgen. Heb je vragen over jouw situatie? Neem contact op met ons Service Center via sc@unie.nl of bel 0345 851 963. Je kan ons bereiken op werkdagen tussen 8:30 en 17:00 uur. Wil je lid worden en profiteren van alle voordelen? Word nu lid en sta sterker in je werk!