De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Werken na je pensioen? Zo zit het!

30 oktober 2023

Sommigen kijken tijdens hun loopbaan ontzettend uit naar het moment dat ze met pensioen mogen. Anderen kunnen het zich niet voorstellen dat ze niet meer werken later. Natuurlijk, veel reizen, lezen en tijd doorbrengen met je (klein)kinderen, dat is allemaal fijn. Maar daarnaast kan het ook prettig zijn om te blijven werken. Vanwege het dagritme bijvoorbeeld, of het extra inkomen. Wij zetten op een rij waar je allemaal op moet letten als je blijft doorwerken.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

‘De pensioendatum’ is een fabeltje

Om maar gelijk een misverstand weg te nemen: dé pensioendatum bestaat niet. In deze blog lees je alles wat je moet weten over de pensioendatum.

Doorwerken na je pensioen

Stel, je hebt een pensioenregeling met een ingangsleeftijd van 65, maar wilt nog een jaar doorwerken – eventueel minder dan voorheen. Dan kun je je pensioen gewoon laten ingaan en daarnaast nog salaris ontvangen. Je kunt ook je pensioen uitstellen. Let in beide gevallen wel op eventuele fiscale gevolgen. Doorwerken na de pensioendatum in je huidige pensioenregeling is in principe ook mogelijk, maar je bouwt dan meestal geen pensioen meer op

Daarnaast heb je nog de datum waarop de wettelijke AOW ingaat. Wil je daarna blijven doorwerken, dan moet je daar afspraken over maken met je werkgever.

AOW-toeslag of AIO-aanvulling

Krijg je naast je AOW-uitkering nog een AOW-toeslag of AIO-aanvulling? Dan hebben je extra inkomsten uit werk mogelijk invloed op de hoogte hiervan. Deze bedragen zijn namelijk bedoeld om een (te) laag pensioeninkomen te compenseren. Als je gaat bijverdienen, wordt je toeslag of aanvulling lager of heb je hier misschien zelfs helemaal geen recht meer op. Ook kunnen je extra inkomsten van invloed zijn op de zorgtoeslag en huurtoeslag. Op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) vind je meer informatie over de impact van je extra inkomen op je AOW-toeslag en AIO-aanvulling

Bespreek je plannen

Wil je blijven werken? Bespreek dit dan tijdig met je werkgever. Neem eerst contact op met de specialisten van De Unie om je te laten informeren over de mogelijkheden en gevolgen van je keuze. Ons Service Center is elke werkdag bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur via sc@unie.nl en 0345 851 963.

Gerelateerde berichten

Word gratis lid