De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Werken na je pensioen

09 september 2021

Veel mensen denken bij pensioen aan de wereld rondreizen, of tijd doorbrengen met kleinkinderen. Toch neemt het aantal werkende gepensioneerden de afgelopen jaren toe. Werken na je pensioen heeft ook veel voordelen. Je houdt een ritme, blijft in contact met collega’s én je inkomen neemt toe. Er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten. Welke? Dat leggen onze experts je graag uit.

Arbeidsovereenkomst

In de meeste cao’s staat dat je contract eindigt als je de AOW-leeftijd bereikt. Is dat het geval, maar wil je toch graag doorwerken? Overleg dan tijdig met je werkgever over een nieuw contract. Staat er in je cao niets over beëindiging van het dienstverband bij de AOW-leeftijd? Dan loopt je bestaande contract in principe gewoon door, tenzij de werkgever het contract opzegt op je AOW-leeftijd. Je werkgever kan de arbeidsovereenkomst eenmalig makkelijker opzeggen.

Vanaf je AOW-leeftijd gelden speciale regels. Ontslag hoeft niet preventief getoetst te worden bij het UWV of de rechter, en de opzegtermijn is dan maar één maand. Ben je de overeenkomst na je AOW-leeftijd pas aangegaan? Dan geldt het ‘gewone’ ontslagrecht, met uitzondering van een aantal bijzondere voorwaarden. Je kunt bijvoorbeeld bij je werkgever aangeven dat je meer of minder uren wilt werken. Hier kan je werkgever op ingaan, maar dit hoeft niet.

Je rechten als werknemer

Ook al hoef je niet meer te werken, je hebt nog steeds recht op het minimumloon en minimumvakantietoeslag. Word je ziek? Dan heb je recht op maximaal 13 weken loondoorbetaling. Je werkgever hoeft vanaf je AOW-leeftijd veel premies niet meer te betalen. Hierdoor ben je niet meer verzekerd tegen werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. En word je ontslagen? Dan heb je ook geen recht op een transitievergoeding. Doordat je minder belasting en premies betaalt, ben je zelf voordeliger uit en ben je voor de werkgever ook een financieel aantrekkelijke werknemer.

Inkomen

Meestal krijg je vanaf je AOW-leeftijd twee uitkeringen: de AOW-uitkering en de aanvullende bedrijfspensioenuitkering. De eerste is een basispensioen van de Rijksoverheid, die krijgt iedereen die in Nederland heeft gewoond en gewerkt. Heb je in het buitenland gewoond of gewerkt, dan kan dit van invloed zijn op de hoogte van je AOW. Een bedrijfspensioen krijg je als jij hebt deelgenomen aan een pensioenregeling bij een pensioenfonds of verzekeraar. Heb je bij meerdere werkgevers pensioen opgebouwd? Dan kan het zijn dat je meerdere bedrijfspensioenen ontvangt.

Verdien je vanaf je AOW-leeftijd ook nog een salaris? Dan blijf je de AOW- en pensioenuitkeringen gewoon ontvangen. De hoogte blijft hetzelfde. De AOW-uitkering gaat in vanaf je AOW-gerechtigde leeftijd. Je aanvullende pensioenuitkering kun je vaak uitstellen of eerder in laten gaan. Bij uitstellen krijg je later een hogere uitkering. Laat je het eerder ingaan, dan krijg je maandelijks een lagere pensioenuitkering. Het verschilt per verzekeraar of fonds hoelang je de pensioenuitkering kunt uitstellen of eerder in kunt laten gaan.

Belasting

Vanaf je AOW-leeftijd betaal je een lager belastingtarief en minder premies. Hierdoor houd je netto meer over van hetzelfde bruto-inkomen. Krijg je loon, een AOW- én een pensioenuitkering? Let dan goed op: het is mogelijk dat je te weinig belasting betaalt, en dat je moet bijbetalen na je aanslag. Vul een voorlopige aanslag in om te voorkomen dat je ineens moet bijbetalen. Zorg er ook voor dat je loonheffingskorting maar bij één uitkeringsinstantie wordt verrekend.

Vragen?

Heb je hier nog vragen over? Neem gerust contact met ons op, onze ervaren professionals staan voor je klaar. We zijn elke werkdag bereikbaar van 8.00 tot 18.00 uur, via 0345 851 963 en sc@unie.nl.

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Gerelateerde berichten

Eerder met pensioen? Het kan!

Hoe blij veel mensen ook zijn met hun loopbaan: tegen het einde kijkt bijna iedereen toch erg uit naar het…

Hoe groot is jouw pensioengat?

Hou je pensioengat in de gaten Het principe van pensioen is simpel: tijdens je werkzame leven spaar je, zodat je…

Word gratis lid