
Vakantie is in 2020 even wat anders dan we gewend zijn. Reizen is niet meer zo onbezorgd, je moet veel verschillende hygiëne- en veiligheidsmaatregelen opvolgen én je krijgt misschien te maken met quarantaine na aankomst. Kom je terug van vakantie en moet je tien dagen thuis blijven? Vervelend voor jou, maar ook voor je werkgever. Maar betekent dat dat hij iets te zeggen heeft over jouw vakantie en reisbestemming?
Quarantaine
In sommige gevallen adviseert de overheid je dringend om de tien dagen na thuiskomst van je vakantie in quarantaine te gaan. Dit hangt af van het reisadvies voor je vakantiebestemming: schat de overheid in dat je risico loopt in een bepaald land of gebied? Dan geeft het er een negatief reisadvies voor af. Er zijn vier soorten advies:
- Groen: er gelden geen bijzondere veiligheidsrisico’s die niet in Nederland gelden.
- Geel: er zijn veiligheidsrisico’s, maar die zijn vergelijkbaar met die in Nederland.
- Oranje: er zijn veel veiligheidsrisico’s, dus reis alleen als het noodzakelijk is.
- Rood: niet reizen.
Kom je terug uit een oranje of rood gebied? Dan ga je tien dagen in quarantaine. Dit betekent:
- er komt niemand op bezoek
- jij gaat nergens naartoe
- je laat anderen boodschappen voor je doen – alleen als dit echt niet kan én jij geen gezondheidsklachten hebt, kun je dit zelf doen
- je werkt thuisÂ
Mag je werkgever jou verbieden om naar een risicogebied te gaan?
Zo’n quarantaine kan erg vervelend zijn. Ook voor je werkgever: jij bent namelijk langer weg van werk dan gepland. Toch mag je werkgever jou niet verbieden om naar een risicogebied af te reizen. Hij mag je vragen om het niet te doen, adviseren het niet te doen en je laten weten welke maatregelen hij neemt als je het wel doet. Maar verder heeft hij niets te maken met jouw vakantiebestemming. Sterker nog: hij hoeft niet eens te weten waar je naartoe reist. Voor planning, bezetting en overdracht moet hij natuurlijk weten wanneer je weg bent, maar niet waar je naartoe gaat. Hij mag er hoogstens naar vragen. Dus ga jij naar een risicogebied? Dan hoef je dit niet aan je werkgever te vertellen.
Loon tijdens quarantaine of ziekte?
Kun je niet werken doordat je het quarantaine-advies van de overheid opvolgt óf besmet raakt en ziek wordt? Dan krijg je waarschijnlijk gewoon loon doorbetaald als je vakantiebestemming vóór vertrek een groen of geel reisadvies had. Was het reisadvies al oranje of rood? Dan had je kunnen weten dat je risico zou lopen op besmetting en quarantaine, en zal je werkgever waarschijnlijk zeggen dat het je eigen verantwoordelijkheid is dat je niet kunt werken. In dat geval is het minder vanzelfsprekend dat je loon wordt doorbetaald tijdens quarantaine of ziekte.
Advies: wees eerlijk en duidelijk
Je hoeft je werkgever niet te vertellen waar je naartoe gaat op vakantie. Toch adviseren we je om het te laten weten als je in een risicogebied bent geweest. Je werkgever is namelijk verantwoordelijk voor de veiligheid van jou én je collega’s. Als er een kans bestaat dat jij besmet bent geraakt tijdens je vakantie, is het veiliger voor je collega’s als jij niet naar werk komt. Je werkgever kan je niet verplichten om het quarantaine-advies op te volgen. Hij mag je wel de toegang tot de werkplek ontzeggen.
Meer weten
Heb je vragen over hoe het zit met jouw rechten rond vakantie in coronatijd? Laat het ons gerust weten. Ons Service Center is elke werkdag bereikbaar van 8.00 tot 18.00 uur via sc@unie.nl en 0345 851 963.
Geen lid, wel een vraag? Geen probleem
Heb je vragen over de gevolgen van corona op jouw situatie? Maak je je zorgen om je inkomen? Bel of mail dan met ons Service Center. Daar zitten onze ervaren experts elke werkdag klaar om jou te helpen met hun kennis en kunde. Ze geven antwoord op je vragen, kunnen adviseren hoe je bepaalde situaties aanpakt en bieden een luisterend oor. Neem gratis en vrijblijvend contact met ons op. Ons Service Center is elke werkdag bereikbaar van 8.00 tot 18.00 uur via sc@unie.nl en 0345 851 963.
Meer nieuws ontvangen?
Ben je geen lid van De Unie, maar wil je wel graag updates ontvangen over werk, zorg en inkomen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief
[print_link]