De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Wat als mijn vakantie langer duurt door corona?

06 juli 2020
vakantie tijdens je WW

In veel landen worden de coronamaatregelen wat versoepeld, waardoor zomervakanties in het buitenland weer mogelijk zijn. Toch is een tripje over de landsgrenzen nog niet helemaal risicovrij. De grenzen kunnen weer dichtgaan door een nieuwe uitbraak, en in bepaalde gevallen moet je na thuiskomst twee weken in quarantaine. Maar wat gebeurt er als je daardoor niet kunt werken? Mag je werkgever jou dat aanrekenen, vakantiedagen innemen of je loon stopzetten?

Mag je werkgever jou verbieden om naar het buitenland te gaan?

In sommige landen is er op dit moment meer corona-gevaar dan in andere. Toch mag je werkgever jou niet verbieden om hiernaartoe te reizen. Hij heeft iets te zeggen over wanneer je op vakantie gaat, niet waar je naartoe gaat. Hij mag je natuurlijk vragen om niet naar een risicogebied te gaan, maar hier hoef jij je niet aan te houden.

Risicogebieden

Met de term risicogebieden verwijzen we naar het reisadvies dat het ministerie van Buitenlandse Zaken afgeeft voor een land. Er zijn vier soorten advies:

  • Groen: er gelden geen bijzondere veiligheidsrisico’s die niet in Nederland gelden
  • Geel: let op, er zijn veiligheidsrisico’s – maar die zijn vergelijkbaar met de risico’s in Nederland
  • Oranje: alleen noodzakelijke reizen
  • Rood: niet reizen

Op de website nederlandwereldwijd.nl is bovendien ook een lijst te vinden met landen die opengaan na de corona-lockdown. In principe mag je naar elk land reizen. Het reisadvies is niet bindend. Maar kies je ervoor naar een land te reizen met een andere kleurcode dan groen of geel? Dan loop je bewust risico.

Ziek op vakantie

We hebben eerder beschreven wat je moet doen als je ziek wordt op vakantie. Dit is nu niet anders. Meld je gewoon ziek en zorg dat je bereikbaar blijft. Word je ziek in een land met een groene of gele kleurcode? Dan is er vaak geen probleem: je vakantiedagen worden omgezet in ziekteverzuim. Maar als je ziek wordt in een oranje of rood gebied, kan je werkgever dat jou verwijten. Jij hebt namelijk risico genomen door naar dat gebied af te reizen, ondanks het negatieve reisadvies. Waarschijnlijk zal hij je vakantiedagen laten doorlopen zolang je niet aan het werk kunt. Mogelijk vervalt zelfs de loondoorbetalingsverplichting van je werkgever.

Vast in het buitenland

Zit je in het buitenland en gaan ineens de landsgrenzen dicht, bijvoorbeeld vanwege een nieuwe uitbraak? Ook dan is het belangrijk welk reisadvies gold voor het land voordat je vertrok. Was jouw vakantiebestemming groen of geel, dan valt jou weinig te verwijten: je kon niet weten dat je risico liep. In de meeste gevallen blijven de vakantiedagen die je hebt opgenomen staan. Alle extra dagen dat je niet kunt werken, krijg je normaliter gewoon betaald. Als het land oranje of rood was voor je vertrek, liep je bewust risico. Je werkgever hoeft je loon dan niet door te betalen voor alle dagen dat je niet kunt werken na je geplande vakantie.

Quarantaine na reis

Ben je op vakantie geweest naar een oranje of rood gebied? Dan mag je werkgever jou verplichten om twee weken in thuisquarantaine te gaan. Hij heeft namelijk tegenover je collega’s de plicht om voor een veilige en gezonde werkomgeving te zorgen. Betekent quarantaine dat jij je werk niet kunt doen? Dan krijg je gewoon doorbetaald als je vakantiebestemming groen of geel was voor vertrek. Gold er een rood of oranje reisadvies voor vertrek, dan heb je bewust risico genomen en krijg je mogelijk geen salaris.

Waarschuwing van je werkgever

We ontvangen berichten dat sommige werkgevers vóór je vakantie al aangeven dat eventuele risico’s geheel voor jouw rekening zijn, zelfs als je het reisadvies opvolgt. Dit mag niet. De regels hierboven blijven namelijk gewoon gelden. Heb jij zo’n bericht gehad van je werkgever en twijfel je waar je recht op hebt? Wij zoeken het graag voor je uit.

Meer weten

Heb je vragen over vakantie in coronatijd of dit artikel? Stel ze ons gerust, ook als je geen lid bent. We helpen je graag! Ons Service Center is elke werkdag bereikbaar van 8.00 tot 18.00 uur via sc@unie.nl en 0345 851 963.

Meer nieuws ontvangen?

Ben je geen lid van De Unie, maar wil je wel graag updates ontvangen over werk, zorg en inkomen? Meld je dan aan als volger van De Unie via onze website.

 

Gerelateerde berichten

Word gratis lid